Tivadar napja van. | 2024.04.20

Moszkva mielőbbi tárgyalásokat sürget a kabuli átmeneti kormányról

2021-08-15 19:05:00

Önzésükről lemondva komoly tárgyalásba kell kezdeniük az ország leendő átmeneti koalíciós kormányáról az afganisztáni konfliktusban szembenálló feleknek - jelentette ki Zamir Kabulov, az orosz külügyminisztérium második ázsiai osztályának vezetője vasárnap a Rosszija 1 televíziónak.

    A diplomata a tálibok sikerét a hivatalban lévő afgán kormány gyengeségével magyarázta. "A kormányt húsz éven át támogatták a nyugatiak, az amerikaiak és a NATO-sok képezték ki a hadseregüket. Láthatjuk ennek a kiképzésnek a minőségét" - mondta.
    Kabulov, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök afganisztáni különmegbízottja a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt hangoztatta, hogy Moszkva kész együttműködni az afgán átmeneti kormánnyal, de egyelőre nincs arról szó, hogy Afganisztán törvényes vezetéseként ismerje el az Oroszországban terrorszervezetként számon tartott tálib mozgalmat. "Nem, egyelőre nem ismertük el őket, mindennek megvan a maga ideje, várunk, és meglátjuk" - mondta a diplomata.
    Vlagyimir Vinokurov, az orosz külügyminisztérium diplomataakadémiájának professzora, az orosz katonadiplomaták ligájának alelnöke ugyanennek a hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy nemrégiben Moszkvában tárgyalt a tálibok politikai szárnyának vezetője. Az afgán radikálisok megígérték, hogy nem fogják megsérteni a volt szovjetköztársaságok - Tádzsikisztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán - határát. A szakértő úgy vélekedett, hogy a tálibokkal azt követően indulnak majd el tárgyalások, hogy végleges bejelentést tesznek a hatalom átvételéről.
    Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnapi Telegram-bejegyzésében hangot adott véleményének, miszerint az afganisztáni konfliktusban szembenálló mindkét fél egyaránt "az amerikai gondolkodási folyamat terméke". "A világ elborzadva figyeli az Egyesült Államok soros történelmi kísérletének eredményét" - írta.
     Mohammad Szohail, a tálibok Katarban működő politikai irodájának szóvivője orosz sajtójelentések szerint kijelentette, hogy az általa képviselt radikális iszlamista mozgalom szavatolja a kabuli orosz nagykövetség biztonságát. Az afgán fővárosban működő orosz diplomáciai képviselet közölte a TASZSZ hírügynökséggel, hogy nem készül a személyzet evakuálásra és szintén kifejezte készségét az átmeneti kormánnyal való együttműködésre. A követség szerint a helyzet kissé feszült, de nincs háború Kabulban.
    A tálibok vasárnap megkezdték a bevonulást Kabulba és bejelentették, hogy átvették az ellenőrzést Afganisztán egész területe fölött. Kabulov úgy vélekedett, hogy a fővárosból elmenekült Asraf Gáni afgán elnök amerikai repülőgépen hagyhatta el az országot. Úgy vélekedett, hogy Gáni aligha fog Oroszországba szökni, mert orosz vízuma sincsen.
    A kialakult helyzetről Putyin telefonon tárgyalt Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel. A felek megállapodtak az illetékes szakminisztériumok közötti együttműködés erősítéséről és a rendszeres személyes kapcsolattartásról.
    Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház elnökhelyettese vasárnapi Facebook-bejegyzésében "megfutamodásnak" minősítette az Egyesült Államok és szövetségesei afganisztáni csapatkivonását. A politikus arra figyelmeztetett, hogy az Afganisztánban jelen lévő Iszlám Állam (IÁ) fokozott érdeklődést mutat Közép-Ázsia iránt, ami fenyegetést jelent Oroszországra és szövetségeseire nézve, függetlenül attól, hogy a terrorszervezet kiegyezik-e majd a tálibokkal vagy sem.
     Rámutatott, hogy a fordulat nyomán a terrorizmus bázisa jöhet létre Afganisztánban, ahonnan menekültek áradata indulhat el, elsősorban Európába. Koszacsov szerint ezért Oroszországnak az Egyesült Államokkal és másokkal is közös érdekei vannak a térségben.
     Sürgette, hogy a régió országainak diplomáciája - beleértve Kínáét, Indiáét és Pakisztánét is - egységes álláspontot képviseljen, megakadályozandó, hogy "a táliboknak akár eszükbe is jusson kalandba bocsátkozni a szomszédos országokban. Fontosnak nevezte továbbá, hogy az Oroszországot, Fehéroroszországot, Örményországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt és Tádzsikisztán tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) növelje katonai potenciálját.
    Vinokurov egyébként úgy vélekedett, hogy a tálibok új nevet adhatnak Afganisztánnak. Azt országot szerinte az iszlám törvényei szerint vezérelt, Mohamed próféta örökösének tekintett személy által vezetett kalifátussá nyilváníthatják.