Auguszta napja van. | 2024.03.29

Johnson: fenntarthatatlan az észak-írországi protokoll

2021-07-22 17:50:00

Fenntarthatatlan a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll - közölte csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

    A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson telefonon beszélt az uniós bizottság vezetőjével, és áttekintették a brit kormány által a protokoll módosításának igényéről összeállított, az EU-nak előző nap beterjesztett 28 oldalas brit javaslatcsomagot.
    Boris Johnson a megbeszélésen kijelentette: nem fenntartható a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelem szabályozására kidolgozott protokoll jelenlegi működési módja, és a szabályozáson belüli mechanizmusokkal nem lehet megoldást lelni a problémákra. London ezért terjesztette elő az észak-írországi protokoll jelentős módosításaira összeállított javaslatait.
    Johnson kérte az Európai Bizottság elnökét, hogy az EU komolyan tekintse át a brit javaslatokat, és kezdjen együttműködést az Egyesült Királysággal az ügyben.
    "Óriási lehetőségek" kínálkoznak azoknak a problémáknak a megoldására, amelyekkel az észak-írországi lakosság és a helyi üzleti vállalkozások szembesülnek, és e megoldások révén az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatait is jobb alapokra lehet helyezni - mondta a brit miniszterelnök.
    A Downing Street csütörtöki beszámolója szerint Boris Johnson és Ursula von der Leyen egyelőre abban állapodott meg, hogy kapcsolatban maradnak ebben az ügyben.
    Az EU azonban már előző nap visszautasította a protokoll újratárgyalásának lehetőségét.
    Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja a brit javaslatcsomag beterjesztése utáni közleményében leszögezte: az Európai Unió kész a párbeszéd folytatására és a megoldások felkutatására a szabályozás jelenlegi keretein belül, de nem tárgyalja újra a protokollt, és ragaszkodik a végrehajtásához.
    London és az EU egyre élesebb vitája abból ered, hogy a 64 oldalas protokoll alapján Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával.
    Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba - vagyis az uniós egységes piacra - ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.
    Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket ne Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kelljen elvégezni.
    A brit kormány és az észak-írországi britpárti protestáns mozgalmak szerint azonban ez a rendszer az Egyesült Királyság területi és gazdasági integritását veszélyezteti.
    Az észak-írországi megbékélésről 1998-ban kötött nagypénteki rendezési megállapodás egyik legfontosabb vívmányaként és a megbékélési folyamat egyik legfőbb szimbólumaként az Ír Köztársaság és Észak-Írország egykor katonai szigorral őrzött 499 kilométeres határán - amely a Brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára - hosszú évek óta semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.
    A Brexit-tárgyalások során is az egyik elsődleges szempont volt egy olyan megoldás elérése, amely kizárja a fizikai ellenőrzés visszaállítását az ír-északír határon.