Csongor napja van. | 2024.04.16

Az FK Csíkszereda labdarúgó-akadémiája a harmadik legjobb Romániában

2021-07-22 15:30:00

A román másodosztályban szereplő székelyföldi FK Csíkszereda labdarúgó-akadémiája a harmadik legjobb Romániában a helyi sportági szövetség (FRF) legfrissebb rangsora szerint - adta hírül a Szekelyhon.ro erdélyi portál.

    A FRF a 2020/2021-es szezonban összesen 61 utánpótlásközpontot rangsorolt, az FK Csíkszereda két helyet előrelépve a harmadik a Gheorghe Hagi által alapított Viitorul Constanta - amelynek ifjú tehetségei a Farul Constanta felnőtt csapatában szerepelnek -, valamint a szintén a román élvonalban szereplő FCSB akadémiája mögött.     A Székelyföld Labdarúgó Akadémiánál készülő gyerekek az FK Csíkszereda színeiben lépnek pályára a romániai korosztályos bajnokságokban, ahol az elmúlt szezonban az U19-es együttes bajnoki címet szerzett, az U17-esek az 5. helyen végeztek, az U16-os gárda pedig ezüstérmes lett.     Három évvel ezelőtt az akadémiák rangsorában az FK Csíkszereda a 6-7. helyet foglalta el, tavaly az 5. helyen állt, idén pedig előrelépett a 3. helyre.
    Dusinszki Zoltán, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia technikai igazgatója a portálnak elmondta, hogy az elmúlt időszakban minden szinten érezhető volt, hogy előrébb léptek, az eredmények is ezt mutatták. "Most hivatalosan, a szakszövetség közleménye szerint is ott vagyunk a legjobbak között Romániában. Ez arra kötelez, hogy továbbra is keményen dolgozzunk, fejlődjünk" - mondta Dusinszki.     Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke szerint a rangsor készítői figyelembe vették, hogy hány utánpótláskorú játékos szerepel az adott klub felnőtt csapatában, itt azonban az FK hátrányban van, mert vetélytársai az élvonalban szerepelnek.
    "A harmadik hely nagyon hízelgő, de amíg Csíkszeredának csak 2. ligás csapata lesz, addig soha nem lehet első ebben a rangsorban" - mondta Szondy. A klubelnök szerint az akadémia előfeltétele a kollégiumi rendszer és az, hogy ugyanazon képzési elvek alapján működjön a piramis. Úgy vélte, hogy a 61 csapat közül körülbelül tíz teljesíti Romániában a komoly akadémiai rendszer feltételeit.