Lehel napja van. | 2021.08.02 | MNB középárfolyam:

Romániában megháromszorozódott az első félévben a tetten ért határsértők száma

2021-07-22 13:39:57

Romániában megháromszorozódott az első félévben illegális határátlépésen tetten ért személyek száma a tavalyi azonos időszakhoz képest - derül ki a román határrendészet csütörtökön közzétett féléves jelentéséből.

    Amint a határrendészet a honlapján közölte: az első félévben 8758-an próbálták törvénytelenül átlépni az ország határait, közülük 4867-en Romániába tartottak, 3891-en pedig Romániát próbálták elhagyni. A számok több mint háromszoros növekedést jeleznek a tavalyi első félév adataihoz (2912, 1491, 1421) képest.
    Amint a határrendészet részletezte, a határsértők 60 százaléka a zöldhatáron próbált átjutni. Ezt a módszert leginkább a Romániába tartó bevándorlók alkalmazták. Az országot elhagyni próbálók közül a legtöbben járművekben bújtak el. Újdonságként említették, hogy a bevándorlók immár vízi úton is próbálkoznak ott, ahol a Duna vonalán húzódik Románia határa.
    A határrendészet 1226 bevándorlócsoportot állított meg, amelyekben 315 embercsempészt azonosított. További 330 személyről állapította meg, hogy részt vett az embercsempészetben. A Romániába tartó bevándorlók többségét már azelőtt sikerült megállítani, hogy beléptek volna az országba. A román határrendészek a szerb hatóságokkal együttműködve 28 737 személy illegális határátlépését akadályozták meg a vizsgált időszakban. A bevándorlók Afganisztánból, Szíriából, Irakból, Pakisztánból, Törökországból, Marokkóból, Bangladesből, Algériából, Tunéziából és Indiából származtak. A tiltott határátlépésen vagy ennek kísérletén tetten ért bevándorlók közül 2883-an kértek menedéket Romániában - áll a féléves jelentésben.
    A román határrendészet arról is beszámolt, hogy az első hat hónapban 106 olyan jármű belépését akadályozta meg a Környezetvédelmi Őrséggel együttműködve, amelyek több mint 4600 tonna szemetet próbáltak behozni Romániába.
    Az elmúlt fél évben a romániai sajtó többször arról cikkezett: jelenséggé vált, hogy nyugat-európai cégek úgy próbálnak megszabadulni a hulladéktól, hogy Romániába exportálják.