Auguszta napja van. | 2024.03.29

Sikeresen zárult az első Déryné Fesztivál Sátoraljaújhelyen

2021-07-21 09:59:42

Sikeresen zárult az első Déryné Fesztivál, amelynek öt napja alatt több mint 30 műsorral, köztük színházi előadásokkal, családi programokkal, zenés előadóestekkel, pincekavalkáddal és interaktív játékokkal várták a látogatókat Sátoraljaújhelyen és környékén - közölték a szervezők az MTI-vel.

    A Dérnyé Fesztivál programjain több mint 2500a-n vettek részt, a teltházas színházi előadások mellett nagy érdeklődás övezte az interaktív, zenés és táncos programokat is. A Déryné Program olyan hiánypótló kezdeményezés, amelynek köszönhetően azok a térségek is minőségi színházi élményekkel gazdagodhatnak, ahol a kultúrához való hozzáférés kevésbé biztosított - olvasható a közleményben.
    A program részeként működő Déryné Társulat bemutatta a fesztiválon az összes saját produkcióját. A Déryné Fesztivál nyitónapján a Kossuth Lajos Művelődési Központ Latabár Színházában mutatták be a Déryné ifjasszony című produkciót, amelyet Vidnyánszky Attila rendezett. Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumának kertjében talált különleges helyszínre a János Vitéz című zenés játék, amelyet Berettyán Nándor jegyez. A program A falu rossza című népszínművel folytatódott, melyet Mészáros Tibor álmodott színre, valamint a Kék róka című színjátékkal, amelyet Szabó Sebestyén László állított színpadra. Mindkét produkciónak a Völgyszínház adott otthont.
    A saját bemutatók mellett számos vendégfellépő is szerepelt a Déryné Fesztiválon, akikkel Sátoraljaújhely festői helyszínein - a Zsólyomkai és az Ungvári Pincesoron, Széphalmon, a Völgyszínházban, Károlyfalván, Pálházán, valamint Hollóházán találkozhattak a nézők. A fesztivál vasárnap este a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget.
    Szerepelt a programban a Bakator és a Fruzsikás zenekar, Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész Frankie című önálló estje, a Csavar Színház Petőfi produkciója, Beke István és Andrea Vettoretti gitárművész, Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza közös rímkuckója, Csernik Szende mesemondó, Joós Tamás Cseh Tamás estje is.
    "A rendezvénysorozatot nagyon sok néző látogatta, kicsik és nagyok egyaránt, ez bizonyítja az itt élők igényességén túl azt is, hogy milyen magas színvonalat képviseltek a produkciók" - idézi a közlemény Szamosvölgyi Péter polgármestert.
    Kis Domonkos Márk Jászai Mari-díjas színművész, a Déryné Program igazgatója arról beszélt, hogy Sátoraljaújhelyen és környékén minden olyan érték találkozik, amely a Déryné Program missziója, már most készülnek a jövő évi második Déryné Fesztiválra.