Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tíz évet kapott az apját életveszélyesen bántalmazó férfi és a bűntársa is

2021-07-16 14:14:00

Nem jogerősen tíz év börtönre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék pénteken azt a férfit, aki - a most ugyancsak tíz évre ítélt társával - tavaly májusban életveszélyesen bántalmazta és megkéselte az édesapját.

    Resán Dalma, a törvényszék sajtószóvivője az MTI-hez eljutatott közleményében azt írta, a vádlottakat emberölés bűntettének kísérletében, személyi szabadság megsértésének bűntettében, kifosztás bűntettében, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás kísérletében és okirattal visszaélés vétségében találták bűnösnek.
    Az ítéleti tényállás szerint a vádlottak 2020 februárjától közös háztartásban éltek az elsőrendű vádlott édesapjával egy nyíregyházi lakásban, családi problémáik miatt az apa és a fia között rendszeresek voltak a veszekedések. A három férfi 2020. május 22-én együtt italozott az egyik kocsmában, hazaérve azonban ismét összevesztek.
    Az idősebb férfit fia előbb életveszélyesen megfenyegette és ököllel többször megütötte, a földre esett sértettet a két vádlott az ágyra ültette, lábait lefogták és pulóverrel összekötözték. A védekezni próbáló idős férfit fia ismét megütötte, megszúrta egy késsel, majd társával különböző ruhadarabok segítségével megpróbálták megfojtani. A megkötözött emberre ezután rázárták a szoba ajtaját, elvették mobiltelefonját, irattárcáját, kulcscsomóját és bankkártyáját - ismertette a sajtószóvivő.
    A vádlottak Ausztriába akartak szökni, ehhez Nyíregyházán egy bankautomatából próbáltak készpénzt felvenni a sértett bankszámlájáról. A rendőrök végül a Keleti pályaudvaron fogták el őket.
    Az idős férfi a bántalmazás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett.
    Az előkészítő ülésen mindkét vádlott beismerő vallomást tett és lemondott a tárgyalás jogáról - tette hozzá a szóvivő.
    Az ítélet ellen a vádlottak és egyikük védője fellebbezett, a másodrendű vádlott védője három nap gondolkodási időt kért.