Emma napja van. | 2024.04.19

Életbe lépett a vörös kód szerda reggel

2021-07-07 11:12:00

Szerda reggel 8 órától péntek estig speciális eljárásrendet igénylő vörös kód van életben, mert a napi átlagos középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján, szerdán.

    Fülöp Attila közölte: speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban az élet védelme az első. Minden szociális intézmény köteles befogadni a hajléktalant és mindenki mást, aki a hőség miatt bajba jutott. Az utcai ellátószolgálat munkatársai ilyenkor fokozottan figyelnek az érintettekre.
    A vörös kód célja az is, hogy felhívja a társadalom figyelmét a segítségnyújtásra; az államtitkár arra kért mindenkit, hogy értesítse a diszpécserszolgálatot, ha bajba jutott hajléktalant lát.
    Fülöp Attila elmondta: a hajléktalanellátás önkormányzati feladat, de a kormány jelentős összeggel járul hozzá. Míg 2010-ben ez még 7,5 milliárd forint volt, tavaly már 12 milliárd. Szerdán újabb, 360 millió forint összegű pályázatot hirdettek meg az ezzel foglalkozó civil szervezetek számára, ez már idén a második erre a célra meghirdetett pályázat. A két pályázat teljes összege megközelíti a 700 milliót.
    Varga Péter, a Hajléktalanokért Közalapítvány igazgatója elmondta, hogy év elején az első pályázat a Covid-járványhoz kapcsolódott és főként tárgyi eszközök beszerzésére nyújtott lehetőséget. Az eredetileg 120 milliós keretösszeget az igényekhez igazodva felemelték 320 millióra. A szerdán meghirdetett második, 360 milliós pályázatban elsősorban egészségügyi szolgáltatásokra, krízisautók üzemeltetésére, utcai szociális munkára, diszpécserszolgálatra lehet támogatást kérni.
    A Hajléktalanokért Közalapítvány honlapján - hajlekot.hu - részletes leírás olvasható a pályázatról és megtalálhatók a diszpécserszolgálatok telefonszámai is.
    A szerdán közzétett pályázatok benyújtásának határideje augusztus 5.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó