Gedeon napja van. | 2024.03.28

Egy település sem marad címer nélkül

2021-07-07 08:50:00

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 16 járásának 358 települése közül – jelenleg – 17 nem rendelkezik érvényes címerrel.

E szimbólumoknak fontos szerepük van a település identitásának kialakításában és elmélyítésében, ezért a megyei önkormányzat – szem előtt tartva hagyományaink ápolását – vállalja, hogy segít a megye e településeinek címerük elkészítésében.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye mind a 358 települése egyenként is jelentős hagyománnyal, történelmi és történeti értékekkel, valamint természeti adottságokkal rendelkezik. Ezek – a múltból ránk maradt kincsek – együttesen alkotják egy-egy település múltját, amelyek jelképeken, szimbólumokon keresztül – művészi alkotásként – a település címerében is megjelennek. E címernek továbbá fontos szerepe van az önmeghatározásban, az identitás kialakításában, elmélyítésében, a településhez tartozás érzésének kialakításában.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat fontosnak tartja hagyományaink ápolását, múltunk feltárását, és értékeink megőrzését, ezért vállalja, hogy azon megyében lévő településeknek, akik nem rendelkeznek heraldikai, történelmi és esztétikai szempontból érvényes címerrel, átvállalja tervezési és elkészítési költségeinek egy részét.
A megyei közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka és a 17 település polgármestere mindezt aláírásukkal is megpecsételték egy megállapodás keretein belül. Így a jövőben elkészülhet Alsógagy, Balajt, Beret, Csenyéte, Egerlövő, Fáj, Felsőgagy, Garadna, Hernádpetri, Kiskinizs, Litka, Mogyoróska, Monaj, Pamlény, Perecse, Rakaca, és Szászfa települések heraldikai, történelmi és esztétikai szempontból érvényes címere.