Emma napja van. | 2024.04.19

ITM-államtitkár: öt éven át támogatja az ígéretes kutatások továbbvitelét az Élvonal program

2021-06-30 09:15:00

Az Élvonal kutatási kiválósági program keretében idén nyolc projekt jutott támogatáshoz, ezek egyike forradalmian új tulajdonságokkal rendelkező mesterséges anyagok előállítását tűzte ki célul - jelentette be Schanda Tamás.

    Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztérium szerdai közleményében hozzátette: a kormány 2030-ra a tudomány, a technológia és az innováció területén is Európa élvonalába emelné Magyarországot, e folyamat egyik zászlóshajója a több mint kétmilliárd forint keretösszegű Élvonal program.
    Az ITM támogatásával a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt programban a legkiválóbb kutatók öt évig részesülhetnek összesen akár 300 millió forintos állami hozzájárulásban. A kezdeményezés hosszabb távú finanszírozást biztosít a magyar intézményekben megvalósuló kutatásokhoz, az összeszokott kutatócsoportok egyben tartásához, és korszerű eszközök beszerzéséhez is - részletezte Schanda Tamás.
    A közlemény szerint Tapasztó Levente, az Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Nanoszerkezetek Laboratóriumának vezetője munkatársaival világviszonylatban is jelentős, rendkívül pontos eljárást dolgozott ki a grafénnanoszerkezetek megmunkálására az Európai Kutatási Tanács (ERC) támogatásával. A kutatócsoport tagjai közül többen már saját jogukon is kiemelkedő eredményekkel, támogatott projektekkel, díjakkal, ösztöndíjakkal büszkélkedhetnek. A csapat a közeljövőben újabb ERC pályázatok benyújtását tervezi.
    Tapasztó Levente kifejtette: "Az Élvonal programban támogatott kutatásunk alapvető célja a 2D kristályokból atomi rétegenként felépített mesterséges anyagokban létrejövő új jelenségek feltárása és értelmezése. Arra igyekszünk módot találni, hogy az anyagtulajdonságok még célzottabban tervezhetővé váljanak, az előálló kölcsönható elektronrendszerek sokkal magasabb hőmérsékleten is stabilak maradjanak. Ha sikerrel járunk, azzal utat nyithatunk a jelenleginél sokkal szélesebb körű gyakorlati hasznosítás előtt, a nagyságrendekkel gyorsabb és kisebb fogyasztású elektronikai eszközök kifejlesztésétől a kvantum-számítástechnikai alkalmazásokig".