József napja van. | 2024.03.19

Segélycsapatot küld a tornádó sújtotta cseh térségbe a református szeretetszolgálat

2021-06-25 15:59:00

Héttagú segélycsapatot indított Csehország tornádó sújtotta területére a Magyar Református Szeretetszolgálat - tájékoztatta a szervezet pénteken az MTI-t.

    A segélycsapat területátvizsgáló mentőkutyát is magával visz, valamint a kárenyhítéshez szükséges eszközöket és humanitárius segélycsomagot - írták.
    Emlékeztetnek arra, hogy jégesővel kísért tornádó pusztított csütörtök este Dél-Morvaországban. A vihar halálos áldozatokat is követelt, legkevesebb 150 ember megsérült és hatalmas anyagi károk keletkeztek.
    A térségben rendkívül ritka szélvihar a legnagyobb károkat Hodonín és Breclav környékén okozta. A régióban mozgósították a mentőket, a tűzoltókat és a hadsereg speciális egységeit, amelyek azonnal megkezdték a mentési munkálatokat.
    A katasztrófa után a Magyar Református Szeretetszolgálat felvette a kapcsolatot a budapesti cseh és a prágai magyar nagykövetséggel és segítséget ajánlott - közölték.
    A mentőcsapat a kárenyhítést és kutatás-mentést segítő eszközöket visz magával, egyebek mellett aggregátort, kárhelyvilágító reflektort, vízszivattyút, láncfűrészt, keresőlámpákat, kéziszerszámokat és speciális katasztrófasátrat, valamint tetőfóliát, tisztító- és fertőtlenítőszereket, élelmiszercsomagokat juttatnak el a térségbe.
    A csapat tagjai képzett önkéntes tűzoltók, így ha kell, be tudnak kapcsolódni a mentésbe is.
    Jelezték azt is, hogy a segélycsapat munkáját és a bajbajutottakat a Magyar Református Szeretetszolgálat katasztrófaalapjába történő online befizetéssel is lehet támogatni az adomany.jobbadni.hu oldalon, illetve a 10702019-85008898-51100005-ös bankszámlaszámra történő utalással (közlemény: tornádó).

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány