József napja van. | 2024.03.19

Mavir: csütörtökön is megdőlt az áramfogyasztási rekord

2021-06-25 13:45:00

Csütörtökön ismét megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord: a rendszerterhelés csúcsértéke 6940 megawatt (MW) volt, 30,2 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) az MTI-vel pénteken.

    Ez 126 MW, azaz 4,6 százalékos növekedés a szerdán mért, szintén rekordértékhez képest, és mindössze 179 MW-tal marad el a 7119 megawattos téli rendszerterhelési csúcstól.
    Tihanyi Zoltán, a cég rendszerirányítási és piacműködtetési vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint elmondta: a nyári és téli időszakban rögzített rendszerterhelési adatok alapján a csúcsértékek egyre inkább megközelítik egymást, így Magyarország villamosenergia rendszerterhelési karakterisztikája hasonló jegyeket kezd mutatni a mediterrán országokéval.
    Megjegyezte, a napelemek elterjedésével nőtt a magyarországi termelőkapacitás és a termelői paletta, ugyanakkor az elmúlt napok csúcsdöntéseit jellemzően a kora esti órákban regisztrálták, amely időszakban a naperőművi termelés a beépített kapacitása 10-15 százalékára tehető. A fogyasztási csúcsok okaként a tartós kánikula idején erőteljes klíma- és hűtőberendezés használatot említette, hozzátéve: a fogyasztói igények erőteljes hőmérsékletfüggését mutatja, hogy június elején a napi csúcsterhelés még 6000 MW körül alakult.