József napja van. | 2024.03.19

Harminc év börtönre ítéltek egy egyiptomi férfit, aki 2017-ben késsel támadt katonákra a párizsi Louvre-nál

2021-06-25 07:59:00

Harminc év börtönbüntetésre ítélte a párizsi különleges esküdtszék csütörtökön azt a 33 éves egyiptomi férfit, aki 2017-ben késsel támadt katonákra a Louvre Múzeumánál.

    A bíróság döntése értelmében Abdalla El Hamahmi leghamarabb húsz év múlva szabadulhat. A férfit mellékbüntetésként örökre kitiltották Franciaország területéről, és a neve felkerült a terrorcselekményeket elkövetők listájára.
    A támadás 2017. február 3-án délelőtt történt, a Louvre múzeum alatt található Carrousel du Louvre bevásárlóközpont bejáratánál, ahol a belépők csomagjait ellenőrzik a biztonsági őrök. A fekete pólót viselő férfi a mozgólépcsőn leérve két, 40 centis nádvágókéssel támadt négy járőröző rendőrre, miközben az kiabálta, hogy "Allahu akbar!" (Allah a leghatalmasabb).
    Az egyik katonát könnyebben megsebesítette a fejbőrén, ezután egy másodikra támadt, aki a földre esett, majd rálőtt az elkövetőre a hasa irányában. Miután ez nem tartóztatta fel a támadót, a földön fekvő katona újabb három lövést adott le. Az elkövető ezután súlyos sérülésekkel összeesett, életveszélyes állapotban kórházba szállították, de felépült.
    Az egyiptomi támadó ügyvéd végzettségű, üzletkötőként dolgozott az Egyesült Arab Emírségekben, ott kérelmezett 2016 októberében turistavízumot, amellyel január 26-án érkezett Dubajból a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre. Útlevelét a házkutatás során megtalálták abban a lakásban, amelyet Párizs egyik legelegánsabb negyedében, a Champs-Elysées sugárút közelében bérelt.
    A férfit nem ismerték korábban a francia hatóságok, ujjlenyomata nem szerepelt a nyilvántartásokban. A machetéket Párizsba érkezése után vásárolta egy helyi üzletben.
    A per során először azt állította, hogy a Louvre híres műalkotásait akarta megrongálni tiltakozásul Franciaország szíriai politikája miatt. Vitatta annak a videófelvételnek a hitelességét is, amelyben a támadást megelőzően felesküdött az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre. Később viszont taktikát váltott, és elismerte, hogy mielőtt végrehajtotta tettét, megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz. A terrorszervezet ugyanakkor nem vállalta magára a merényletet.
    Az ügyész szerint "semmi kétség" afelől, hogy az elkövető az iszlamista ideológiai híve. A vádhatóság azért nevezte különösen súlyosnak a támadást, mert az elkövető "a fél világot átutazta", hogy a tervét végrehajtsa, a támadást hónapokon át alaposan előkészítette, és egy pillanatra sem tántorodott el a tervétől.
    A védelem viszont azt hangsúlyozta, hogy az elkövető számára "a halálvágy erősebb volt, mint az ölni akarás", és nem tömegmészárlást akart elkövetni, hanem műtárgyakat megrongálni, majd "mártírként meghalni".

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány