Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2021-06-24 15:49:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Egy markáns légtömeghatár szeli ketté, így szinte kettészakad Európa.
    Nyugaton már jócskán visszaesett a hőmérséklet, Franciaország, Németország, Csehország felett többfelé záporok, zivatarok alakulnak ki, sőt egy-egy heves zivatar is előfordul.
    Ettől keletebbre viszont továbbra is tombol a nyár, 33-40 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A meleg, száraz levegő egészen északra eljutott, és továbbra is hőség van a Kelet-európai-síkság tágabb környezetében.
    A Kárpát-medencét péntek estig egy hidegfront éri el, ennek hatására északnyugaton már mérséklődik a hőség, és péntek délutántól megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye.

    Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:
    ----------------------------------------------------

    Csütörtökön a derült időt csak kevés gomolyfelhő zavarja, helyenként lehet egy-egy zápor, esetleg zivatar. Éjszaka túlnyomóan derült lesz az ég, de az északi, északkeleti megyékben záporok, zivatarok előfordulhatnak, északkeleten egy-egy hevesebb zivatar is lehet.
    Pénteken a napos időt már fátyolfelhők is zavarják majd, délutántól pedig egyre több lesz a felhő, ekkorra már jóval nagyobb eséllyel alakulhat ki zápor, zivatar.
    A déli, délnyugati szél csütörtökön helyenként megélénkül. Estétől egyre nagyobb területen fordul északnyugatira, nyugatira a légmozgás. Zivatarok mentén viharos széllökések is lehetnek.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 23 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 28 és 37 fok között várható. A Dunántúl északnyugati részére már megérkezik a hűvösebb levegő, de keleten továbbra is kitart majd a kánikula.