Auguszta napja van. | 2024.03.29

Őrizetbe vették az Apple Daily hongkongi lap vezércikkíróját

2021-06-23 08:32:06

Őrizetbe vették az Apple Daily hongkongi lap vezércikkíróját szerdán a hongkongi hatóságok a nemzetbiztonsági törvény megsértésének gyanújával - számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

    Az 55 éves Yeung Ching-keet, akinek írásai Li Ping név alatt jelentek meg a lapban, külföldi erőkkel való összejátszás gyanújával állították elő helyi idő szerint kora hajnalban.
    A SCMP szerint Yeung 2016-tól kezdve mintegy 800 cikket és kommentárt írt a lapnak. Legutóbbi írása kedden jelent meg.
    A hatóságok közlése szerint további előállítások is lehetnek.
    A hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egysége a múlt csütörtökön nagyszabású, meglepetésszerű razziában a lap öt vezető munkatársát vette őrizetbe az Apple Daily nyomtatott, illetve internetes kiadásban is megjelent cikkek tartalmára hivatkozva. Az írások egyebek mellett Hongkonggal és a kínai anyaországgal szembeni külföldi szankciókat szorgalmaztak, ami a rendőrség szerint bizonyíték arra, hogy a lap vezetősége külföldi erőkkel szőtt összeesküvést. Ugyanaznap a hatóságok a laphoz kötődő három cég tizennyolcmillió hongkongi dolláros (680 millió forintnyi) vagyonát is zárolták, valamint házkutatást végeztek az őrizetbe vettek otthonaiban és a lap székházában. A székház átkutatásában több mint kétszáz rendőr vett részt, több mint hat órán át kutattak az irodákban, és több mint negyven digitális eszközt - a többi között számítógépeket és merevlemezeket - foglaltak le. A főszerkesztő és a lapkiadó ellen múlt pénteken vádat emeltek külföldi erőkkel történő összejátszás miatt.
    Az Apple Dailyt működtető Next Digital hétfőn közölte: amennyiben a hatóságok nem szabadítják fel a lap vagyonát, arra kényszerülhetnek, hogy szombaton adják ki az utolsó lapszámot, mert nem tudják kifizetni a munkatársaik bérét. A lap angol nyelvű hírszolgáltatója, valamint pénzügyi hírekkel foglalkozó weboldala kedden felfüggesztette működését, a naponta jelentkező hírműsorát pedig hétfő este sugározták utoljára. Az Apple Daily munkatársainak közel fele adta már be keddig a felmondását. A szintén a Next Digital által fenntartott Next Magazine kiadója pedig órákkal Yeung őrizetbe vétele előtt jelentette be, hogy a híroldal megszűnik.
    Tavaly augusztusban a rendőrség már őrizetbe vette Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját, valamint a laphoz kötődő, kilenc másik ember - köztük Lai fia - is rács mögé került a nemzetbiztonsági törvény megsértése, valamint csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti.