József napja van. | 2024.03.19

Időjárás-jelentés

2021-06-19 18:46:26

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
A Földközi-tenger középső medencéje, illetve a Kelet-európai-síkság döntő része felett anticiklon helyezkedik el, melyek hatására ezeken a vidékeken és szárazföldünk belsejében is napsütéses idő uralkodik, csak elvétve fordul elő zápor, zivatar, a hőmérséklet pedig több fokkal meghaladja a sokévi átlagot.

A Fekete-tenger felett örvénylő sekély ciklon már gyengült, ugyanakkor tőlünk keletre, délkeletre a magasban hideg légörvény is található, így változékonyabb az időjárás.

A leghűvösebb időt Északnyugat-Európából jelentik. Kontinensünk nyugati, északnyugati tájain többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hull, köszönhetően egy hullámzó frontálzónának, amely a Skandináv-félszigettől az Ibériai-félszigetig húzódik. Emellett még több légköri front is eléri a kontinens partvidékét az Atlanti-óceán felől. A frontrendszerek előtt afrikai eredetű, igen meleg levegő áramlik a szárazföld nagy része, így a Kárpát-medence fölé is.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:
    ------------------------------------------------------Sok napsütésre számíthatunk fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel. A helyenként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből kialakulhat záporeső, zivatar, elsősorban a délutáni, esti órákban. Szombaton főleg az Alföldön kísérhetik élénk lökések az északkeleti szelet, vasárnap a Kisalföldön élénkül meg a déli szél. Zivatar környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 23 fok között alakul, a vízpartokon és a belvárosokban lesz az enyhébb idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 31 és 35 fok között várható.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány