József napja van. | 2024.03.19

Református gyülekezeti központot adtak át Debrecenben

2021-06-19 16:37:00

Gyülekezeti központot adtak át szombaton Debrecen belvárosában. A nagytemplomi református gyülekezet központja 102,5 millió forint beruházással kormányzati forrásból készült el.

    A magyar kormány igyekszik mindent megadni az embereknek, az egyházakra stratégiai partnerként tekint - mondta az átadáson a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.
    Fürjes Zoltán hozzátette: bár az állam és az egyház egymástól elválasztva működik, egymásra vannak utalva, keresik egymást, ezért is nyújt segítséget a kormány a templomfelújításokhoz: a Kárpát-medencében 1800 templomot korszerűsítenek a felújítási program keretében.
    A Tiszántúli Református Egyházkerületben 172 templom felújításához nyújtottak 2,4 milliárd forint támogatást - jelezte.
    Az emberek együttlétének is helyet biztosító gyülekezeti központra utalva Fürjes Zoltán azt mondta, "az ember társas lény, ha legalább ketten összefognak segíteni, buzdítani tudják egymást, ha az egyik elesik, a másik felsegíti".
    A helyettes államtitkár a közösség erejét méltatva arra is kitért, hogy a kereszténység nem vasárnapi kétórás program, hanem egész életet meghatározó életforma, ezért támadják sokan.
    Arra utalva, hogy kormányzati támogatásból újult meg a református közösségi központ, Fürjes Zoltán elvárásként fogalmazta meg, hogy "virágzó közösségként működjenek és tegyék vonzóvá ezt az életformát".
    Fekete Károly tiszántúli református püspök utalt rá, hogy harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltás után a nagytemplomi gyülekezet új utakra lépett, és gyülekezet-építésbe kezdett, amit azóta is folyamatosan végez.
    A gyülekezetet ápolni, építeni kell, a gyülekezeti központ pedig ahhoz járul hozzá, hogy meg tudják mutatni magukat, "olyan erőmű, ahol a lelkünk gyengeségei gyógyulnak hétköznapokon is" - mondta a püspök.
    A gyülekezeti központ "a lelki állóképesség megerősítését szolgálja" - hangoztatta Fekete Károly püspök.
    Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, az óváros egyik karakteres épülete újult meg, a kapuit kitáró közösség pedig "megmutatja magát a város számára".
    Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arra utalva, hogy korábban mások is meg akarták szerezni a gyülekezetnek otthont adó ingatlant, kijelentette: "nem szorulhatunk ki a saját szimbolikus tereinkről". "A református egyház Debrecen szívében van otthon" - tette hozzá.
    Oláh István nagytemplomi lelkipásztor a beruházásról elmondta: kívül-belül megújult az 500 négyzetméteres épület, kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a padlásteret, kicserélték az elektromos hálózatot, új csoportszobákat alakítottak ki, felújítottak két lelkészlakást, és 300 négyzetméteren új burkolatot kapott az udvar, amely ezentúl helyet ad az egyháztáji vásároknak is.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány