József napja van. | 2024.03.19

Romániában halálos áldozatot is követelt az ítéletidő

2021-06-19 09:39:00

Romániában fákat döntött ki, utakat, gépkocsikat rongált meg és emberéletet is követelt az ország keleti részén tomboló ítéletidő pénteken.

    Leginkább a hirtelen lehullott nagy mennyiségű, négyzetméterenként 50 litert is elérő csapadék és a zivatarok idején felerősödő széllökések okoztak gondot Bukarestben és az ország másik 33 településén, főleg a déli és a keleti megyékben.
    A Neamt megyei Almas faluban egy 78 éves férfit elsodort a hirtelen megduzzadt patak és bár hamar megtalálták, a rohammentősöknek már nem sikerült újraéleszteni.
    A Bákó megyei Kászonmonostoron (Manastirea Casin) egy 70 év körüli férfit a gyaloghíddal együtt sodorta el az ár, amikor megpróbált átkelni rajta. Őt péntek estig nem találták meg a mentőalakulatok.
    Két főúton - a DN 11-es országút Bákó megyei és a DN7-es országút Dambovita megyei szakaszán - ideiglenesen leállt a forgalom, mert víz és hordalék öntötte el az úttestet.
    Az ország számos településén elöntött pincékhez, udvarokhoz, járhatatlanná vált utcákhoz hívták szivattyúzni a tűzoltókat, a Vrancea megyei Nereju község területén pedig tíz munkást kellett kimenteniük, akik egy tehervagonon kerestek menedéket az áradás elől.
    Bukarestben is alagsorokat öntött el a víz, fákat döntött ki, és autókat rongált meg a vihar, sokhelyütt valóságos tavak keletkeztek az úttest helyén, mert a csatornahálózat nem tudta elnyelni a lehullott csapadékmennyiséget.
    Az ország keleti részét sújtó ítéletidőt egy nagy nedvességtartalmú, a Fekete-tenger felett keringő ciklon okozta, amely várhatóan a következő napokban is jelentős mennyiségű csapadékot hord az országrészbe.
    A meteorológiai szolgálat péntek éjfélig harmadfokú (vörös) viharriasztást adott ki a moldvai Bákó és Vrancea megyére, ahol a csapadék mennyisége helyenként a 60-80 litert is elérheti négyzetméterenként. Egyébként a Kárpát-kanyar külső karéján és attól keletre fekvő nyolc megyében másodfokú (narancssárga), az ország többi részén pedig - a Bánság és a Partium kivételével - elsőfokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben szombat estig.