József napja van. | 2024.03.19

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

2021-06-18 19:20:00

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Hubble űrteleszkópja egy ultradiffúz galaxisban (UDG) - adta hírül a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő portál.

    Az NGC1052-DF2 (DF2) jelű galaxis távolságát minden eddiginél pontosabban sikerült meghatároznia a Zili Shen és Pieter van Dokkum, a Yale Egyetem kutatói és Shany Danieli, a NASA munkatársa vezette nemzetközi kutatócsoportnak.
    A távolság pontos meghatározása döntő jelentőségű a galaxis fizikai jellemzőinek becslésében, és így a sötét anyag hiányának megállapításában - mondta Danieli.
    Az Astrophysical Journal Letters című tudományos lapban bemutatott tanulmány a Hubble űrtávcső által megtett 40 Föld körüli keringés adatain alapul.
    Az eredmények megerősítik a kutatók 2018-as kutatási eredményeit. "Úgy gondolom, az emberek jogosan kérdőjelezték azt meg, hiszen ez egy nagyon szokatlan eredmény. Jó lenne, ha létezne egy egyszerű magyarázat, például a rosszul mért távolság. De szerintem sokkal viccesebb és érdekesebb, hogy ez tényleg egy furcsa galaxis" - mondta van Dokkum.
    Az univerzum nagy része a titokzatos sötét anyagból áll, amelyet a kutatóknak még nem sikerült közvetlenül bizonyítaniuk, csak közvetett bizonyítékokat találtak létezésére. Feltételezhetően ez az anyag tartja össze a galaxisokat, amelyek forgómozgásuk miatt gyakorlatilag szétrepülnének: plusz tömeget ad nekik. A sötét anyag valószínűleg ötször gyakoribb, mint a normál anyag, de nem bocsát ki fényt vagy detektálható sugárzást, csupán gravitációs hatása észlelhető. Kutatók szerint a kozmosz 27 százalékát alkotja.
    Arra nincs jó magyarázat, hogy hogyan és miért nincs a Cet északi csillagképben lévő  NGC1052-DF2 jelű galaxisban sötét anyag.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány