Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az EU 14,7 milliárd eurót fektet be a Horizont Európa program forrásaiból a zöld és digitális átmenetbe

2021-06-16 11:30:00

Az Európai Bizottság kedden elfogadta a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramjának 2021-2022-re szóló munkatervét, amelyben 14,7 milliárd euróval támogat olyan területeket,  amelyek elősegítik a kettős - zöld és digitális - átmenetet az Európai Unióban.

    A beruházásokat, az európai kutatókat ösztöndíjak, képzés és csereprogramok révén támogatják, és hatékonyabb európai innovációs ökoszisztémákat építenek ki, illetve világszínvonalú kutatási infrastruktúrákat hoznak létre.
    A program mintegy 5,8 milliárd eurót fektet be a kutatásba és az innovációba, hogy támogassák az európai zöld vállalkozásokat a klímasemlegesség elérésében 2050-re, 4 milliárd eurót irányoz elő az alapvető digitális technológiák fejlesztésére, és további 1,9 milliárd eurót a koronavírus-járvány okozta károk helyreállításának elősegítésére.
    A Horizont Európa 2021-2022-es munkaprogramja továbbá beruházásokat készít elő olyan területeken, mint a biológiai sokféleség, a környezeti megfigyelések, az óceánkutatás vagy a globális egészségügy, valamint célzott intézkedéseket tartalmaz az együttműködés támogatására és megerősítésére többoldalú kezdeményezések révén. Emellett célzott fellépéseket is magába foglal az EU-n kívüli kulcsfontosságú partnerekkel, köztük az első ambiciózus és átfogó "afrikai kezdeményezést".