Emma napja van. | 2024.04.19

Több olasz tartományból nem jelentettek újabb halálos áldozatot

2021-06-13 22:46:26

Hosszú hónapok óta először Olaszország Veneto és Lazio tartományában sem regisztráltak vasárnap koronavírusos megbetegedés okozta halálos áldozatot, miközben az oltásokra vonatkozó újabb korlátozások miatt ismét akadozik az oltakozások üteme.

    Az északi Veneto tartományban vasárnap egyetlen beteg sem halt meg, ami tavaly augusztus 6. óta most először fordult elő. A közép-olaszországi Lazio régióban tavaly szeptember 18-án történt meg utoljára, hogy a koronavírus nem követelt halálos áldozatot. Emilia Romagnában is szeptember 30. óta vártak ugyanerre.
    Az új típusú koronavírus járványa tavaly február óta minden nap emberéleteket követelt Olaszországban, a halottak száma túllépte a 127 ezret.
    A vasárnapi közlések szerint előző nap 26-an veszítették életüket és 1390 új fertőzöttet regisztráltak. Az egyes régiókból jelentett kedvező mutatók ellenére a vírusfertőzés országos reprodukciós rátája továbbra is egyes érték körül mozog.
    A korábbi ütemezést követve hétfőtől újabb térségek kerülnek át fehér, azaz korlátozásoktól csaknem teljesen mentes zónába, közöttük a legnépesebb Lombardia és Lazio tartomány. Ez azt jelenti, hogy már több mint 41 millió olaszt érint a korlátozások majdnem teljes feloldása. A fehér zónákban eltörlik az esti kijárási tilalmat, de továbbra is kötelezőnek számít a szájmaszk viselete.
    Ezzel egy időben Milánóban újabb gócpontot azonosítottak egy május 24-én újranyitott edzőteremben, amelynek kilenc látogatója betegedett meg.
    Az egészségügyi minisztérium adatai szerint 41,9 millió olasz részesült védőoltásban, közülük 14 millióan második dózist is kaptak, ami a lakosság 25,8 százalékának felel meg.
    Az oltási kampányt hirtelen ismét lelassította az olasz gyógyszerügynökség bejelentése, miszerint az AstraZeneca-oltóanyagot kizárólag 60 év felett ajánlják. A brit-svéd vakcinát Olaszországban a tavasszal többször más és más korosztálynak ajánlották. Júniusban AstraZenecával kezdték el oltani a negyven év alattiakat is, de ezt most már nem tanácsolják. A régiók felháborodására Roberto Speranza egészségügyi miniszter vasárnap nyilatkozatban hangoztatta, hogy az AstraZenecával beoltottak a második dózist más vakcinából kapják meg. A tartományok azonnali tisztázást sürgettek, hangsúlyozva, hogy más oltóanyagból jelenleg nincsen elegendő a vegyes oltás biztosítására.