József napja van. | 2024.03.19

Brutálisan elszállt az igény a fedezet nélküli személyi kölcsönök iránt

2021-06-12 16:51:00

Továbbra is mérsékelt maradt a hitelek iránti online érdeklődés a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index legújabb havi adatai alapján. A személyi kölcsönök iránti kereslet dinamikus növekedése összességében ellensúlyozta a babaváró kölcsönök és lakáshitelek alacsonyan ragadt számait.

76,4 százalékos értéket mutatott 2021. májusában a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index. A hitelek iránti érdeklődést kifejező mutató a fogyasztók internetes keresési tevékenysége, tehát a főbb keresési kulcsszavak és kifejezések keresési gyakorisága alapján jelzi a főbb lakossági hiteltípusok – azaz a személyi hitel, a babaváró hitel és a lakáshitel – iránt támasztott keresletet.

A mutató a koronavírus-járványt megelőző helyzetet veszi bázisnak, így a 2020. januárikeresleti szint esetén veszi fel a 100 százalékos értéket.


Májusban már harmadik hónapja csökken az online hitelkereslet a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index szerint, vagyis a koronavírus-járvány harmadik hulláma tavasszal jelentős mértékben ásta alá a hitelek iránti online érdeklődést. Míg azonban a lakáshiteleknél és a babaváró kölcsönnél alacsony szinten stagnálást eredményezett a válsághelyzet, a személyi kölcsönök iránti érdeklődés kilőtt, és 2020 januárja óta a legmagasabb havi hitelkeresletet eredményezte.

“A személyi hitelek rekordmagas keresletét a fogyasztói érdeklődés mellett a banki ajánlatokat célzottan keresők magas száma is alátámasztja” – közölte Varga Zsombor, a Bank360 elemzője.

A személyi kölcsönök iránti online kereslet már a járvány előtti szintet is jócskán meghaladja és a kifejezetten a személyi kölcsönök iránti online keresletet mutató alindex 118,3 százalékos értéket mutatott. A lakáshitel és a babaváró kölcsön iránti érdeklődés ezzel szemben még a 70 százalékot sem érte el májusban.

A folyósítás már a járvány előtti helyzet felé mozdul

A koronavírus-járványt megelőző piaci adatok tekintetében a Bank360 elemzői szoros kapcsolatot észleltek az egyes hiteltípusok folyósítása és a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index által mutatott kereslet között. Bár a járvány okozta bizonytalanság miatt az összefüggés egyértelműen gyengült, a legutóbbi adatok szerint mégis kezd visszatérni a válság előtti, magabiztos hitelpiac.

Így a keresleti adatok alapján számolt folyósítás már igen közel esik a tényleges havi hitelkihelyezéshez. Az áprilisi folyósítási adatok szerint a személyi kölcsönökből 37,3 milliárd forintos összeget vettek fel a fogyasztók, míg a korábbi keresleti összefüggések alapján 38,8 milliárd forintos volumen adódott volna. A babaváró kölcsönök áprilisi folyósítása 49,7
milliárd forintot tett ki, a modellezett hitelfolyósítás pedig 49,5 milliárd forintot mutatott ebben a hónapban. Vagyis a kereslet alapján becsült volumen és a tényleges folyósítás már majdnem megegyezik a két hitel esetén, így hiába volt még lezárásokkal terhelt az április, a folyósítási összefüggések már a járvány előtti helyzethez való visszatérést mutatják.

A lakáshitel esetében rekordfolyósítást hozott az április. A 107,6 milliárd forintos volumen minden korábbi folyósítást felülmúlt, és még a korábbi keresleti összefüggések alapján számolt 77,4 milliárd forintos volumennél is jóval magasabb értéket tett ki. A lakáshitel márciusi és áprilisi 100 milliárd forintos összeget is meghaladó folyósítása a válság során jelentkező, de az akkori bizonytalan piaci viszonyok között ki nem elégített keresletet
tükrözheti. Az év elejétől elérhető áfakedvezmények és lakásfelújítási támogatás továbbfokozhatták a lakáshitelfolyósítást a tavaszi hónapokban.