Emma napja van. | 2024.04.19

Felpörgeti az árupiaci kereskedést a tőzsde és az Equilor

2021-06-10 15:50:00

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az árupiacon betöltött pozíciójának jelentős megerősítését tűzte ki célul, ezért az árupiac egyedüli tagjával, az Equilor Befektetési Zrt.-vel együttműködve átalakította az áruszekció szabályrendszerét.

    A BÉT és az Equilor csütörtöki közleménye szerint az eddigi lépések sikerének elismeréseként, és a jövőbeni elköteleződés kifejezéseként csütörtökön a BÉT és az Equilor vezérigazgatója közösen indította el a tőzsde csengőjének megszólaltatásával a kereskedést.
    Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója a közlemény szerint kiemelte: bíznak benne, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg a szereplők mind tőzsdetagként, mind pedig kereskedőként a szekcióban, így a több mint másfél évszázados múltra visszatekintő árupiac ismét a presztízsének megfelelő szerepet tölthet be.
    Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója kijelentette: céljuk volt a tőkepiac fejlesztése, és fontosnak tartják jól jövedelmező, de a ma megszokottól eltérő befektetési lehetőségeket is felkínálni ügyfeleiknek. A magyar agrárium a gazdaság jelentős motorja, és ahogy erős gazdaság nem létezik erős tőkepiac nélkül, erős agrárium sem létezhet erős árutőzsdei kereskedés nélkül.
    A közlemény emlékeztet, hogy az árupiacon többek között kereskedhető termékek köre a korábbiakhoz képest hat határidős termékre szűkült. Öt korábban is a befektetők rendelkezésére állt, amelyekkel a január 18-tól átalakított termékjellemzőkkel és szabályokkal folytatódik a kereskedés. 
    Ezek a nagy olajtartalmú napraforgómag, az ISCC NUTS II fenntartható nagy olajtartalmú repce (korábban nagy olajtartalmú repce), a takarmányárpa, az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza (korábban takarmánybúza) és az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica (korábban takarmánykukorica). Az öt mellé vezették be új termékként a határidős euró búzát.
    Ugyancsak az élénkítést segítheti a közlemény szerint, hogy bővítették az ügyletek elszámolási pontjainak (paritásainak) listáját, így a Magyarországon előállított termények bekapcsolódhatnak a tőzsdei árukereskedelembe.