Emma napja van. | 2024.04.19

Ma kezdődik a Dietetikusok hete – 30 éves lett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

2021-06-07 17:49:00

Harminc éve alakult meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), tagjai főiskolát végzett dietetikusok és egyetemi diplomával rendelkező táplálkozástudományi szakemberek. A szövetség második alkalommal csatlakozik a nemzetközi Dietetikusok hetéhez, melynek célja a tanácsadáson kívül az, hogy tudatosítsák, a táplálkozással kapcsolatos kérdésekkel hozzájuk kell fordulni, hiszen ennek a területnek ők a szakemberei. Ezen a héten minden napra jut egy hasznos poszt a „Terítéken az egészség” Facebook oldalukon.

A dietetikusokat a felsőoktatásban képzik és táplálkozástudományból szereznek diplomát. Az étkezessel összefüggésbe hozható egészségügyi kérdésekkel hozzájuk kell menni, mert tőlük kaphatunk szakszerű segítséget akár személyre szabottan is. Természetesen a dietetikusi szakmán belül is vannak különböző szakterületek. A terápiás dietetikusok kórházakban, szakrendelőkben, esetleg magánpraxisban olyan betegek étrendjét állítják össze, akiknek kezeléséhez speciális diétára van szükség. Dietetikusok vezetik a kórházak élelmezési osztályait és sok óvodában, bölcsődében, iskolában is ők gondoskodnak a megfelelő élelmezésről. Vannak, akik tudományos- és kutatómunkát végeznek az egyetemeken, mások szaktudásukkal az élelmiszeripar fejlődését segítik nagyvállalatoknál.

A jubileum alkalmából júniustól az év végéig harminc héten át különféle aktivitásokkal jelentkezik a szakmai szövetség, ennek nyitánya a Dietetikusok hete, de ugyancsak júniustól indul a „30 hét 30 recept” is. Péntekenként az okostanyer.hu oldalra felkerülő recepteket dietetikusok állítják össze az érvényben lévő táplálkozási ajánlás alapján. Aki követi, hogy milyen, a Szövetség tagjainak egyéni ízlését is tükröző kedvenc ételek kerülnek ki az oldalra, jövőre nem lesz gondban, ha egészégesen és változatosan szeretne étkezni az OKOSTÁNYÉR® szerint.

Érdemes lesz követni az MDOSZ aktivitásait egészen az év végéig, mert nemzetközi kutatások eredményei bizonyítják, hogy minden egyes szakértelmen alapuló táplálkozási tanácsra költött 1 euró 14-63 euró megtakarítást jelent a társadalom számára, nem beszélve az egyén egészségéről, életminőségéről és jó közérzetéről.