Gedeon napja van. | 2024.03.28

Palkovics László: a hidrogénnek jelentős szerepe lesz a dekarbonizációban

2021-06-04 16:22:00

A hidrogénnek jelentős szerepe lesz a dekarbonizációban, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, a klímacélok elérésében - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy szakmai konferencián, pénteken, Budapesten.

    A miniszter a Nemzeti hidrogén stratégiáról tartott előadásában egyebek közt kiemelte, a hidrogén támogatja a diverzifikált és a biztonságosabb energiaellátást, továbbá gazdaság- és iparfejlesztési lehetőségeket teremt.
    Hozzátette, a 2030-ig szóló hidrogénstratégiai célok között szerepel a felhasználói igényekhez igazodó, nagyvolumenű, karbonmentes hidrogén előállítása, az ipar zöldítése kezdetben karbonszegény, később karbonsemleges hidrogén használatával, a közlekedés zöldítése a gázolaj-felhasználás fokozatos kivezetésével, a hidrogénfelhasználást támogató villamosenergia- és földgázinfrastruktúra kialakítása.
    Palkovics László elmondta, az egyes hidrogénfelhasználó ágazatok igénye eltérő, a legnagyobb volumenben az ipar képes hidrogént felhasználni.
    A közlekedés zöldítésével kapcsolatban szólt arról, hogy fontos a nehézgépjármű közlekedés dekarbonizációjának elősegítése hidrogén-töltési infrastruktúra kiépítésével, amiben az államnak is szerepe lesz. A tervek szerint 2030-ra 20 darab hidrogén töltőállomásra lenne szükség, ami 2040-ig tovább növekedne.
    A hidrogén sikeres alkalmazásához még sok kutatás-fejlesztés és oktatás szükséges. Cél olyan tudományos, technológiai és horizontális kompetenciák együttes kiépítése, amely megalapozza az új hidrogéntechnológiák kifejlesztését. Kutatási feladatot jelent például annak meghatározása, hogy a szállításhoz milyen arányban lehet a hidrogént és a földgázt keverni - fejtette ki a miniszter.
    Palkovics László megköszönte a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform tagjainak a Nemzeti Hidrogénstratégia kidolgozásában nyújtott munkát, és hozzátette, hogy a jövőben is számít szakmai támogatásukra.
    A szakmai konferencián Lepsényi István, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform irányító bizottságának elnöke elmondta, a hidrogén, mint energiahordozó, illetve az üzemanyagcella, mint áramforrásra épülő technológia, olyan kiemelt figyelmet érdemlő területek, amelyeknek meghatározó szerepük van a fenntartható jövő energetikai rendszereiben és a mobilitásban.
    Hozzátette, a hidrogéngazdaság kiépítéséhez a környezetvédelmi és gazdasági potenciál Magyarország számára rendelkezésre áll.