Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hölvényi: fontos, hogy a család a fiatalok számára is vonzó életforma maradjon

2021-06-03 19:01:00

Fontos, hogy család a 21. századi fiatalok számára is vonzó életforma maradjon egy olyan helyzetben, amikor Európa demográfiai kihívásokkal küzd, és a kontinens jövője áll a politikai közbeszéd középpontjában - hangsúlyozta Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője, az európai néppárti frakció (EPP) vallásközi munkacsoportjának Demográfiai változások és Európa jövője című konferenciáján csütörtökön.

    A képviselő beszédében aláhúzta: a fiataloknak nyújtott támogatás alapvető az európai életmód fenntartása  érdekében. Enélkül egy saját magára és a fogyasztásra koncentráló, jövőkép nélküli egoista társadalom jönne létre. Magyarország példáját kiemelve hangsúlyozta: közel 10 éve tartó tudatos és kiszámítható családbarát politika következtében elmondható, hogy a magyar születési ráta 1,25-ről mára 1,55-re emelkedett, és míg 2010-ben 35 ezer pár, addig 2020-ban már 67 ezer pár kötött házasságot a koronavírus-járvány ellenére is.
    Hölvényi György kiemelte: a család pótolhatatlan társadalmi együttélési forma. A demográfiai kihívások kezelése érdekében, tehát meg kell védeni a férfi és a nő egymásnak teremtettségének fogalmát, mivel természetüknél fogva ők az anya és az apa. Tudomásul kell venni, továbbá hogy a házasság és a család fogalma évezredek óta ugyanazt jelenti az európai többség számára. Ugyanakkor nagy érzékenységet kell mutatni más együttélési formák iránt is - tette hozzá.
    "Közös felelősségünk, hogy megtaláljuk az utat, hogy a család, mint életmodell fontos legyen a fiatalok életében és a félelem helyére a reménykedés, a döntésképtelenség helyére pedig a felelősségvállalás lépjen, mint pozitív élmény - jelentette ki.
    Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakciójának vezetője arról beszélt, hogy a születésszám csökkenése, az úgynevezett "demográfiai tél" és a népesség elöregedése miatt, Európában 2015-től 4 millió fő esett ki a munkaerőpiacról, ami igen káros gazdasági következményekhez vezetett.
    "Az öregedő társadalmak kevésebé dinamikusak, kevésbé innovatívak és kevésbé jövőorientáltak" - húzta alá. Weber hangsúlyozta: a családok tartópillérei a társadalomnak, ezért nagyon fontos, hogy a fiatal generációk elég támogatást kapjanak a családalapításhoz.
    Francois-Xavier Bellamy francia filozófus, néppárti képviselő azt hangsúlyozta, hogy a családok mint összetartó egységek gyengülése a jelenkori individualista társadalmakban jelentős negatív hatást gyakorol a közösségekre és a gazdaságra egyaránt. A családok atomizálódása törékeny társadalmi viszonyokat idéz elő, az emberek elvesztik gyökereiket és egyre magányosabbá és öncélúbbá válnak.
    "Az emberi élet csak a családi kötelékekben teljesedik ki, ezért mindent meg kell tenni a családok támogatásáért és egy szolidáris jövőbeli Európáért" - tette hozzá Bellamy.