Auguszta napja van. | 2024.03.29

Uniós szóvivő: az EU-nak alapvető aggályai vannak az új dán migrációs törvénnyel

2021-06-03 17:40:00

Az Európai Bizottságnak alapvető aggályai vannak azzal új, csütörtökön elfogadott dán törvényjavaslattal, amely lehetővé teszi a menedékkérők áttelepítését Európán kívüli országokba - jelentette ki Adalbert Jahnz, az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön.

    A szóvivő a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a menedékjog iránti kérelmek Európán kívüli feldolgozása alapvető kérdéseket vet fel mind a menekültügyi eljárásokhoz való hozzáférés, mind pedig a védelemhez való tényleges hozzáférés tekintetében.
    Ilyesmi nem lehetséges a jelenlegi uniós szabályok vagy az új migrációs és menekültügyi paktum szerinti javaslatok alapján - közölte, hozzátéve, hogy a menedékkérelem benyújtásához való jog alapvető fontosságú az Európai Unióban.
    Az Európai Bizottság osztja az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) aggodalmát Dánia migráció vonatkozásában vállalt kötelezettségeinek betartását és annak kockázatát illetően, hogy a dán törvény aláássa a menekültek nemzetközi védelmére kialakított rendszer alapjait. Az uniós bizottság megvizsgálja a dán szabályozást a további lépések megtétele előtt - mondta.
    A dán parlament csütörtökön törvényjavaslatot fogadott el arról, hogy az országba érkező menedékkérőket külföldre, akár Európán kívüli országokba telepítsék át. A jogszabály felhatalmazza a dán hatóságokat, hogy a királyság területére érkező illegális bevándorlókat egy partnerország területén helyezzék el menedékkérelmük elbírálása idejére. Ez a partnerország Európa területén kívül is lehet. Az elmúlt évtizedben szigorú bevándorlási politikát folytató északi ország célja, hogy nullára redukálja az országba érkező menekültek számát, és kizárólag az ENSZ menekültelosztási kvótái alapján fogadjon be embereket.