Gedeon napja van. | 2024.03.28

A héten tíz megyében irtják a szúnyogokat

2021-05-31 13:45:00

A héten tíz megyében, összesen 9100 hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-t.

    Négy megye 28 településén, 6055 hektáron a kifejlett szúnyogokat kémiai módszerrel gyérítik, hét megyében 3050 hektáron pedig biológiai eljárást alkalmaznak a lárvák ellen; Jász-Nagykun-Szolnok megyében mindkét módszert alkalmazzák - tartalmazza a közlemény.
    A védekezés Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Heves megyékre tejed ki - tették hozzá.
    Mint írják: az esős időjárás és a folyók magasabb vízszintje miatt több térségben alakultak ki a szúnyoglárváknak ideális tenyészőhelyek.
    A héten a Szigetközben, a Dunakanyarban, a Csepel-szigeten, Dunaújváros és Szekszárd térségében, a Velencei-tónál és az Ipoly mentén biológiai módszerrel végeznek földi lárvagyérítést. Szolnok és Szeged környékén, valamint a Tisza-tónál pedig biológiai folyadék- és granulátumkészítményekkel légi úton csökkentik a lárvák számát - sorolták.
    Kitértek arra is: az időjárás miatt a múlt héten a Tisza-tó-környéki településeken elhalasztották a permetezést, a tervek szerint ezt június 3-tól pótolják. Földi kémiai szúnyoggyérítés nyolc Borsod-Abaúj-Zemplén, három Hajdú-Bihar, hat Heves és tizenegy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen lesz.
    A kezeléseket késő este és éjszaka végzik; az irtószert autóról minimális mennyiségben juttatják ki, amely az emberekre, háziállatokra és növényekre nem ártalmas, néhány óra alatt lebomlik, az éjszakai permetezés miatt pedig a méhekre sem jelent veszélyt - olvasható a közleményben.