Gedeon napja van. | 2024.03.28

"Csokibékafajt" fedeztek fel Új-Guineán

2021-05-29 07:59:00

- Egy "csokibékafajt" fedeztek fel Új-Guineán az ausztrál Griffith Egyetem és a Queenslandi Múzeum kutatói, akik szerint a Litoria mirára keresztelt kétéltű hasznos információkkal szolgálhat Ausztrália és a tőle északra található sziget ősi kapcsolatáról.

    "A Litoria mira legközelebbi ismert rokona a kék levelibéka, más néven ausztrál levelibéka. A két faj hasonlóan néz ki, kivéve, hogy az egyik általában zöld színű, míg az újonnan azonosított fajnak általában bájos csokoládébarna színe van" - mondta Paul Oliver, az egyetem munkatársa.
    "Azért adtuk a Mira, vagyis latinul meglepő vagy furcsa nevet a Litoria nem ezen új fajának, mert meglepődtünk, amikor az Ausztráliában jól ismert és gyakori kék levelibéka egy eddig ismeretlen rokonát fedeztük fel Új-Guinea alacsonyan fekvő esőerdőiben" - tette hozzá a szakember.
    Steve Richards, a Dél-Ausztráliai Múzeum munkatársa szerint a Litoria mira feltehetőleg széles körben elterjedt faj Új-Guineán, ám azokat a meleg, mocsaras, krokodiloktól hemzsegő vidékeket kedveli, ahová az emberek nem nagyon merészkednek.
    "Noha Új-Guinea nem egy olyan hely, amelyet a legtöbb ausztrál jól ismer, sok a közös állatcsoportunk. Új-Guinea biológiai sokféleségének a megismerése segít jobban megérteni Ausztrália egyedülálló faunájának történetét és eredetét" - jegyezte meg Richards, az Australian Journal of Zoology című folyóiratban publikált tanulmány társszerzője.