Auguszta napja van. | 2024.03.29

NAV: a hónap végéig kell elszámolniuk a tavaly 1 százalékos felajánlásokban részesült civilszervezeteknek

2021-05-26 10:15:00

A hónap végéig, vagyis jövő hétfőig kell elszámolniuk a 2019-ben 1 százalékos felajánlásokban részesült civilszervezeteknek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.

    Csak azok a szervezetek kaphatnak jövőre szja 1 százalékos felajánlást, amelyek eljuttatják a NAV-hoz a 'KOZ közleményt május 31-ig - figyelmeztettek a közleményben.
    Hozzátették, hogy a "19KOZ" közleményben mindazon szja 1 százalékos összeg felhasználását jelölni kell, amit a NAV 2019. január 1-jétől 2019. december 31-ig kiutalt a kedvezményezettnek, illetve amit a kedvezményezett a 18KOZ közleményében tartalékolt. A közleményt elektronikus úton kell elküldeni a NAV-hoz.
    Kitértek arra is, ha a civilszervezet jogutód nélkül megszűnik, soron kívül kell elszámolnia a 19KOZ közleményben tartalékolt és a 2019. január 1-jét követően kiutalt összegek felhasználásáról a "21MKOZ" bizonylaton.
    Előfordulhat, hogy a szervezet nem szűnik meg, azonban a kiutalt összegre nem tart igényt és a regisztrációjának törlését kéri, ebben az esetben is a 21MKOZ bizonylaton kell elszámolni és a fel nem használt összeget a benyújtással egy időben visszafizetni - részletezték.
    Ha a szervezet a határidőig a közleményt nem nyújtja be, illetve a közleményében számszaki hibás adatokat közöl, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és azokat a NAV felhívása ellenére nem javítja, a hivatal kizárja a 2022. évi kedvezményezettek közül - áll a közleményben.

bny bdó