Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szlovéniában a vakcinahiány miatt ismét akadozik az oltás

2021-05-25 19:36:00

Vakcinahiány miatt ismét akadozik a koronavírus elleni oltás Szlovéniában - számolt be róla a helyi sajtó kedden.

    Ljubljana a megrendelt vakcinák egyharmadát, Maribor a felét kapta meg, de a kisebb városok egészségházai is hasonló problémákról számoltak be. A legtöbb helyen ezért le kellett mondani az előjegyzett időpontokat, és csak azok kapják meg valamelyik vakcinát, akiket a második adag felvételére hívtak be.
    A szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) közleménye szerint ezen a héten minden oltópontra kevesebb oltóanyagot szállítanak. Ezt azzal magyarázták, hogy Pfizer-BioNTech gyártotta oltóanyagok kivételével nem érkeztek meg az országba azok a vakcinaszállítmányok, amelyeket Ljubljana korábban lehívott. Az oltóanyagok érkezése még mindig bizonytalan és rendszertelen - írták.
    Szlovénia az Európai Unió (EU) mechanizmusán keresztül kap vakcinát, és csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyottakat használja.
    Janez Poklukar egészségügyi miniszter hétfőn még arról beszélt, hogy a nagyobb vakcinaszállítmányok érkezésével nyárig be tudják majd oltani a felnőtt lakosság több mint felét, márt csak azért is, mert csökkent a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság. Hozzátette továbbá, hogy folytatni kell az oltás felvételére buzdító kampányt, hogy a helyzet ne romoljon egy esetleges új őszi hullám előtt.
    A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 633 571-en kaptak, közülük 341 055-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 36,6, illetve 19,7 százaléka.
    Keddre 326 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma elérte a 252 ezret. Az elmúlt napon három beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 4678-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 295-en vannak kórházban, 92-en közülük intenzív osztályon.
    A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 323 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 354 383-at. Az elmúlt 24 órában a Covid-19 szövődményeinek következtében 21-en haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 7950-re emelkedett. Kórházban 1109 beteget ápolnak, közülük 109-en vannak lélegeztetőgépen.
    A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 195 088-an kaptak védőoltást, közülük 410 199-nek már a második adag vakcinát is beadták.