Emma napja van. | 2024.04.19

Távozik a cseh egészségügyi miniszter, visszatér az egyik elődje

2021-05-25 12:15:00

Petr Arenberger cseh egészségügyi miniszter a nap folyamán benyújtja lemondását, a szaktárca irányítását egyik elődje, Adam Vojtech parlamenti képviselő veszi át - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök kedden Brüsszelben.

    A bejelentésről hírt adó közszolgálati Cseh Televízió felidézte, hogy Petr Arenberger mintegy másfél hónapig állt az egészségügyi tárca élén. Miután átvette a minisztérium irányítását, a prágai sajtó kiderítette, hogy többszörösen nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint amely a vagyonbevallásában szerepel. Ezt követően a sajtóban folyamatosan éles bírálatok érték Arenbergert.
    "Egész családja nagy nyomásnak van kitéve, ez a távozás legfőbb oka" - mondta Babis cseh újságíróknak. Úgy vélte: Arenberger alábecsülte azt, hogy "a miniszterek vagyonbevallásait és más pénzügyeit sokkal szigorúbban kell megítélni", mint a többi polgárokét.
    A cseh sajtó szerint Arenberger, aki korábban a prágai Vinohrady kórház igazgatója volt, csak vagyona egy részét vallotta be. Különösen azt vetették a szemére, hogy kórházigazgatóként a saját kutatócégével kötött szerződést, illetve tulajdonában lévő épületeket adott bérbe kórházának.
    Babis elmondta: Arenberger leváltását még nem beszélte meg az államfővel, de úgy véli, Zemannak nem lesz ellenvetése. Az elnök már korábban kijelentette: a tudomására jutott információk alapján nem fogja ellenezni Arenberger leváltását.
    Az egészségügyi tárca élére várhatóan visszatér Adam Vojtech, jelenlegi parlamenti képviselő, aki tavaly szeptemberben távozott posztjáról. Babis elmondta, olyan gyorsan változtak a dolgok, hogy az ügyet még nem tudta részletesen megbeszélni Vojtecchel, aki tavalyi távozását a tárca éléről fáradtsággal magyarázta.
    A 2017-ben hivatalba lépett Babis-kormánynak eddig négy egészségügyi minisztere volt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó