Auguszta napja van. | 2024.03.29

Járványügyi korlátozásokkal tartják a pünkösdszombati zarándoklatot

2021-05-22 12:29:00

Járványügyi korlátozások közepette tartják Csíksomlyón a hagyományos pünkösdszombati zarándoklatot.

    A csíksomlyói hegynyeregbe érkező zarándokokat önkéntesek figyelmeztetik a maszkviselés kötelezettségére, és irányítják az egyes tájegységek számára kijelölt szektorok felé.
    A zarándoklat szabályairól Kovács Gergely gyulafehérvári érsek tájékoztatta múlt héten a plébániákat. Mint közölte: idén nincs lehetőség az autóbuszos zarándoklatra, a hívek csak gyalog, kerékpárral, személygépkocsival érkezhettek Csíkszeredába és a város határában lévő hegynyeregbe.
    Az érseki körlevél 22 ezerben korlátozta a távolról érkező zarándokok számát, és arra is kitért, hogy kitűző nélkül csak a csíkszeredaiak vehetnek részt a búcsún. Később a város és a megye elöljárói pontosították, hogy ajánlott a kitűző, de az is felmehet a hegynyeregbe, aki korábban nem szerezte meg a plébániáján keresztül a belépőt.
    Szombaton a zarándokok az irataik, kitűzőik ellenőrzése nélkül léphettek be a szentmise helyszínére, ahol a családok kis csoportjai egymástól távolságot tartva foglalták el helyüket a zöld gyepen.
    Székelyföld megannyi településéről gyalogos zarándokok "menetoszlopai" érkeztek a helyszínre. A zarándokok többsége idén Erdélyből érkezett. A gyakran változó, kiszámíthatatlan járványügyi szabályozások megnehezítették a külföldi zarándokok részvételét.
    Zarándokként vonult fel a hegynyeregbe Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is.
    A helyi idő szerint 12 óra 30 perckor (közép-európai 11:30) kezdődő misét élőben közvetíti a Duna televízió.