Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az EU vezetői üdvözölték a tűzszünet bejelentését, a tartós béke megteremtésére szólítottak fel

2021-05-21 10:32:00

Az európai uniós intézmények vezetői pénteken kiadott üzeneteikben üdvözölték az Izrael és a Hamász iszlamista szervezet közötti tűzszünetről szóló bejelentést, és a helyzet megszilárdítására, és a tartós béke megteremtésére szólítottak fel.

    Izrael és a palesztin övezetet vezető Hamász iszlamista szervezet tizenegy napos harci cselekményeket követően csütörtökön állapodott meg tűzszünetről. A felek péntek hajnali 2 órától beszüntették a harcot a Gázai övezet határán. A tűzszünetet Egyiptom felügyeli majd.
    Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében üdvözölte a tűzszünet létrejöttét, és annak tiszteletben tartására, a helyzet hosszú távú stabilizálására szólította fel a feleket.
    "Csak politikai megoldás hoz tartós békét és biztonságot mindenki számára" - fogalmazott.
    Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében kijelentette: meg kell ragadni a polgárok békéjét és biztonságát szolgáló lehetőséget.
    David Sassoli, az Európai Parlament elnöke "jó hírnek" nevezte az Izrael és a Hamász között létrejött tűzszünetet, amely - szavai szerint - megakadályozza a civilek és gyermekek további szenvedését.
    "Most a tartós béke megteremtését kell előmozdítani" - fogalmazott.
    Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményében üdvözölte a tűzszünetet, amely - mint írta - véget vet a Gázai övezetben és környékén elkövetett erőszaknak. Sajnálatát fejezte ki az elmúlt napok harcaiban elhunytak miatt, és hangsúlyozta: a helyzet már régóta tarthatatlan a Gázai övezetben.
    "Csak a politikai megoldás hozz fenntartható békét és véget vet a palesztin-izraeli konfliktusnak" - fogalmazott.
    Hangsúlyozta: a két államon (Izrael mellett a palesztin államon) alapuló békés megoldás politikai perspektívájának helyreállítása továbbra is kiemelkedő fontosságú. Az EU kész támogatni az izraeli és a palesztin hatóságokat ez irányú erőfeszítésekben - húzta alá. Az unió e célból megújítja kapcsolatait a legfontosabb nemzetközi partnerekkel, köztük az Egyesült Államokkal és a régió más partnereivel, valamint az újjáélesztett közel-keleti kvartettel - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.
    A gázai iszlamista szervezetek és Izrael közötti feszültség április közepén újult ki, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, akik tiltakoztak ez ellen. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az al-Aksza mecsetnél.
    A Hamász iszlamista szervezet múlt hétfőn kezdte rakétákkal támadni Izraelt, és ez váltotta ki az izraeli ellencsapásokat. Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.
    A harcok május 10-i kezdete óta a gázai egészségügyi tisztviselők szerint 232 palesztin, köztük 65 gyermek halt meg és több mint 1900-an megsebesültek meg az izraeli bombatámadásokban. Izrael azt állítja, hogy legalább 160 harcost ölt meg Gázában. A hatóságok Izraelben 12 halálos áldozatról számoltak be, és arról, hogy több száz embert kezelnek sérülésekkel a rakétatámadások miatt.