Emma napja van. | 2024.04.19

Matolcsy: kiemelkedő teljesítményeinket a nyelvnek és a kultúrának köszönhetjük

2021-05-17 15:30:00

Több ezer éves történelmünkben már többször hoztunk létre világraszóló, az adott korban kiemelkedő teljesítményt, amely döntően a nyelvünkben és kultúránkban élő forrásokból merítettek - írta a novekedes.hu portálon Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Csizmadia Norberttel közös cikkében.

    A magyarság eddigi legnagyobb teljesítménye a fennmaradás, legnagyobb vívmányunk a nyelv és a kulturális örökség megőrzése. A 20. században meghatározó volt a magyar tudósok teljesítménye - írták.
    Ide tartoznak Nobel-díjasaink és akik megérdemelték volna ezt az elismerést, nagy matematikusaink, világhírű karmestereink, a filmkorszak nagy elindítói, a kiváló operatőrök és filmes zeneszerzők, az animációs alkotók és az 1945 utáni magyar avantgárd képzőművészei. Az olimpiák és világversenyek terén is világraszóló a magyar teljesítmény - olvasható a cikkben.
    A 20. század magyar szellemi sikerei jelzik, hogy a 21. századdal kezdődő 500 évben készen állunk a világ élvonalában működő magyar gazdaság megteremtésére. "Csak az elmúlt tíz évben több mint 500 olyan egyéni és közösségi magyar siker született, amelyeknél bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk Európa és a világ legjobbjai közé tartozni" - olvasható az írásban, amelyben a szerzők felsorolják azokat a területeket, ahol kiemelkedő magyar sikerek születtek.