Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mráz Ágoston Sámuel: a magyarok elvárják, hogy a miniszterelnök tudjon angolul

2021-05-16 08:41:00

A magyarok minden miniszterelnöktől elvárják, hogy tudjon angolul - emelte ki a Nézőpont Csoport vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

    Mráz Ágoston Sámuel a kutatásukra hivatkozva közölte: a válaszadók 83 százaléka mondta ezt, még a kormánykritikusok 70 százaléka is.
    Utóbbiak az általános érvényű állítás megfogalmazásakor minden bizonnyal észben tartották, hogy Karácsony Gergelyt, az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként elinduló jelenlegi főpolgármestert az elmúlt napokban "kellemetlen helyzetbe hozta, amikor kiderült, hogy ő nem beszél angolul" - vélekedett Mráz Ágoston Sámuel.
    Hangsúlyozta: a mai, egyre nemzetközibbé váló világban a miniszterelnököknek tárgyalóképeseknek kell lenniük. Régen "úri huncutság" volt a diplomácia, sok-sok protokolláris lassúsággal, mostanra ez felgyorsult, és aki nem tud a folyosón néhány kedves szót szólni angolul a kollégáihoz, mert várnia kell a tolmácsra, az nehezen tudja érvényesíteni az országa érdekeit.
    Arra a felvetésre, hogy miként lehetett Karácsony Gergely adjunktus, valamint doktori iskola hallgatója nyelvvizsga nélkül, Mráz Ágoston Sámuel úgy felelt: "előbb-utóbb ki fog derülni, hogy a szabályoknak a dinamikus értelmezéséről vagy a megszegéséről van szó".
    Úgy vélekedett: fentiek dacára elég valószínű, hogy Karácsony Gergely lesz a győztese az előválasztásnak, amely inkább egy "utószó". A baloldali pártok eldöntötték, ki legyen a miniszterelnök-jelölt, és csupán egy "látszatversenyt" szerveznek - hangoztatta.
    A nyertese azonban más lesz az előválasztásnak, mint a győztese: Gyurcsány Ferenc - jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint az összes előválasztási jelölt a korábbi miniszterelnök "kottájából játszik".
    "Nem véletlenül beszélnek sokan arról, hogy ez egy Gyurcsány-show" - fogalmazott.
    Mráz Ágoston Sámuel párhuzamba állította Karácsony Gergelyt Medgyessy Péterrel, szavai szerint 2004-re mindenki számára kiderült, hogy a korábbi miniszterelnök nem tényező a baloldalon, nem hoz magától fontos döntéseket.