Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varga Judit: számunkra a szociális Európa azt jelenti, hogy család, munkahelyteremtés, innováció

2021-05-08 23:20:16

Az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján, Portóban a magyar delegáció világossá tette, hogy számunkra a szociális Európa azt jelenti: család, munkahelyteremtés és innováció - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter szombaton a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

    Kijelentette: ezek mögött a rövid szavak mögött tíz év tapasztalata és a magyar emberek kemény munkája áll.
    "Az elmúlt évtizedben ugyanis sikerült elérnünk, hogy a munka megbecsült értékké, a versenyképesség alapvetéssé, a nemzeti identitás és a család pedig munkaalapú társadalmunk elvi motorjává váljon" - fogalmazott Varga Judit.
    Azt mondta, egyre többen értik, hogy a magyarok miért választanak sokszor más utat, miért térünk el a fősodortól. Akik sokáig csak a fejüket csóválták, ma már elismerően biccentenek. Legyen szó migrációról, családpolitikáról, foglalkoztatottságról vagy vakcinabeszerzésről, a magyar út számtalanszor igazolást nyert - tette hozzá a miniszter.
    Varga Judit kiemelte: a sikereink a koronavírus-járvány ellenére is megkérdőjelezhetetlenek, hiszen Magyarországon a beoltottak száma szombaton meghaladta a 4,2 milliót. A következő mérföldkő 5 millió beoltott lehet - jegyezte meg.
    Hozzátette, a kiemelkedő átoltottsági mutatók elérhetetlenek lettek volna a magyar emberek kitartása és a keleti vakcinák nélkül.
    "Lassan, de biztosan fordul a szél Európában is, hiszen egyre többen fontolgatják a magyar megoldásokat, és egyre többen látják be, hogy a vakcina nem politikai kérdés, hanem élet-halál kérdése" - fogalmazott a miniszter.
    Varga Judit közölte azt is, az Európai Unió vezetői egyetértenek abban, hogy a világjárvány utáni helyreállítás egyik kulcseleme az oktatás.
    Európában élenjárva Magyarország stratégiai célja, hogy belátható időn belül regionális tudásközponttá váljon - mondta, hozzátéve, hogy ennek érdekében sosem látott mértékben fejlesztik az egyetemek versenyképességét, infrastruktúráját és növelik az oktatási színvonalukat. Közölte, ezt szolgálja az egyetemi modellváltás.
    A miniszter azt mondta: "mindig is vallottuk, hogy a több Európa helyett okosabb Európára van szükség".