Gedeon napja van. | 2024.03.28

újHÁZ Centrum: a magyarok felének fontos a fenntartható otthon megteremtése

2021-05-06 08:40:00

A magyar lakosság felének számít a környezetvédelem, mikor építkezésbe, felújításba kezd, közülük 7 százalék számára pedig ez az elsődleges szempont az otthonteremtésnél - közölte az újHÁZ Centrum az MTI-vel.

    A hazai építőanyag-kereskedelmi hálózat legfrissebb, reprezentatív felméréséből, amelyben 1339 embert kérdeztek meg a 18-59 éves korosztályból, kiderült, hogy a válaszadók több mint háromnegyede a fenntartható építési megoldások telepítését jóval költségesebbnek tartja a hagyományos technológiák alkalmazásánál, 54 százalékuk azonban úgy véli, hogy ezek a befektetések megtérülnek.
    A kérdőívet kitöltők fele hallott már a fenntartható építőanyagokra és energetikai rendszerekre lehívható pénzügyi támogatásokról: egyharmaduk az otthonteremtésnél szeretne élni valamilyen állami forrással, a felújítást vagy építkezést tervezők körében a hajlandóság magasabb.
    A környezetbarát energetikai megoldások közül a napelem, a korszerű hőszigetelés és a napkollektor a legismertebb, ezeket a válaszadók 91, 87, illetve 79 százaléka említette. Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a válaszadók csaknem egyharmada a legköltségesebbnek a napelemet tartja a fenntartható megoldások közül, ezt követi a hőszivattyú 19 százalékkal és a napkollektor 18 százalékkal.
    Az újHÁZ Centrum tapasztalatai szerint az építőipar jövőjét az állam beavatkozása mellett, a fenntarthatóság határozza meg, ezért ebben a témakörben kifejezetten fontos a lakosság edukálása. A környezettudatos technológiák és alapanyagok ára azonban magasabb az átlagnál, ezért a vásárlókat a kereskedésekben dolgozók nehezebben tudják motiválni ezek kiválasztására. Az újHÁZ Centrum adatai szerint az éves forgalmuk szempontjából legerősebb régiókban, főként Budapesten és környékén, valamint a Dél-Alföldön a legkeresettebbek a fenntartható építőipari megoldások.     
    A közleményben Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum vezérigazgatója elmondta, a piacon elérhető fenntartható technológiák és építőanyagok körültekintő megválasztása nemcsak környezetvédelmi, de gazdasági szempontból is kiemelten fontos. Amellett, hogy számos állami támogatás is elérhető azoknak, akik környezetbarát megoldásokban gondolkodnak, az is döntő érv lehet, hogy ezek növelik az ingatlan értékét, csökkentik az épület üzemeltetési költségeit és javítják a lakók életminőségét.