Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az utolsó garabonciások címmel rendez műhelytalálkozót az MMA

2021-05-02 11:40:00

Az utolsó garabonciások címmel rendez műhelytalálkozót hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) - közölte az intézet az MTI-vel.

    Az előadók az 1960 és 2010 közötti öt évtized emblematikus művészei - Vujicsics Tihamér, Latinovits Zoltán, Hajnóczy Péter, Bódy Gábor, Szabados György, Cseh Tamás, Kobzos Kiss Tamás, Sebő Ferenc és Szörényi Levente - munkásságát fogják elemezni. Az előadások bárki számára követhetőek lesznek az intézet YouTube-csatornáján.
    A közlemény szerint az 1960-as évtizedben szűk keretek között lehetőség volt a második kulturális nyilvánosság megteremtésére. A találkozó középpontjában álló személyek alapvetően nem politizáltak, visszatekintve munkásságuk mégis közéleti jellegűnek tűnhet. Ez a második nyilvánosságban szereplés rengeteg feszültséggel járt, két érzékeny művész (Latinovits és Bódy) is önmaga vetett véget életének.
    Az egyes művészekről szóló portrékat kiegészíti a korszak általános jellemzése, például politikatörténeti előadás ismerteti az alternatív kulturális nyilvánosság szigorúan ellenőrzött mivoltát. De lesz a korszak hazai underground popzenéjét és annak esztétikáját elemző eszmetörténeti megközelítés is, és egy szociológiai előadás is a társadalom alternatív zenei képéről.
    Az előadók között lesz mások mellett Farkas Attila filozófus, Csörsz Rumen István irodalomtudós, Szepessy Péter szociológus, Csatári Bence történész és Hanák Gábor történész-filmrendező is - írják a közleményben.