Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2021-05-01 17:01:57

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
Hullámzó front osztja ketté Európa időjárását, amely nagyjából a Barcelona-Brno-Kijev-Moszkva vonalban húzódik. Ennek megfelelően a kontinens délkeleti részei fölé kifejezetten meleg levegő áramlik, a Balkán-félsziget legnagyobb részén 29, 30 fok közelében alakulnak a maximumok. A frontvonaltól északra jóval hidegebb van, 10 fok közeli csúcsértékek jellemzőek az Északi-tenger mentén és az Alpoktól északra is. A front mentén egyébként erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. Vasárnap reggelig a Kárpát-medence fölé még meleg, labilis levegő áramlik, majd a hét utolsó napján hidegfront vonul át felettünk.


    Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:
    -----------------------------------------------------
Szombaton a napsütés mellett főként fátyol- és gomolyfelhők lesznek az égen, és késő délutánig csak az északkeleti megyékben van kis esély egy-egy záporra, zivatarra. Késő délutántól, estétől azonban délnyugat felől egyre nagyobb területen növekszik meg a felhőzet, és alakul ki előbb a Dunántúlon, majd másutt is zápor, zivatar. Reggelig összességében sokfelé valószínű csapadék. Hajnalra a Dél-Dunántúlon és környékén már jelentősen csökken a felhőzet, és a csapadéktevékenység ekkor már inkább a Dunától keletre lesz jellemző. Vasárnap a záporok, zivatarok, illetve eső az északkeleti megyékben fokozatosan megszűnnek, eközben egy érkező hidegfront miatt főként a Dunántúlon és a középső megyékben alakulhat ki elszórtan kisebb eső, zápor, néhol esetleg zivatar. Délutánra az ország döntő részén megszűnik a csapadék. A hét utolsó napján általában többórás napsütésre számíthatunk egyébként a gyengén vagy közepesen felhős ég mellett, de a Nyugat-Dunántúlon lehetnek tartósabban felhős területek is. Reggelig csak kevés helyen erősödhet meg a délnyugati szél, vasárnap napközben azonban a délnyugati, majd az északnyugatira forduló szelet is nagy területen kísérik viharos széllökések, csak estétől mérséklődik érdemben a légmozgás.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között valószínű.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 20 és 26 fok között, az északnyugati részeken azonban csak 15 fok körül alakul. A front érkezésével gyorsan csökken a hőmérséklet.