Gedeon napja van. | 2024.03.28

Felfüggesztett fogházra ítéltek egy nőt, aki késve vitte orvoshoz a gyermekét

2021-04-29 10:15:00

Az ügyészi indítvánnyal egyezően, jogerősen egy év - két évre felfüggesztett - fogházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a nőt, aki az orvosi utasítást figyelmen kívül hagyva, több órás késéssel vitte vissza a kórházba a műtét után hazaengedett, egyéves gyermekét - tájékoztatta a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

    Nagyné Günther Ágnes közölte, a táblabíróság gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat.
    A nő ellen azért indult büntetőeljárás, mert az előzetes orvosi figyelmeztetés figyelmen kívül hagyásával, szülői gondozási kötelezettségét elmulasztva, több órás késedelemmel vitte egyéves gyermekét a kecskeméti kórházba. A kiskorú sértett - akit a rajta elvégzett szívműtétet követően az előző napon engedtek haza - állapota romlott, ennek tüneteit édesanyja is észlelte.
    A késlekedés miatt a gyermek életveszélyes állapotban került kórházba, majd - részben az orvosi ellátás során történt szabálytalanságok miatt - szívmegállás, keringés- és légzésleállás következett be nála. A gyermek halálához vezető folyamatot a műtéti ellátással összefüggő szövődmény indította el.
    A bíróság megállapította, hogy az asszony mulasztása nem abban állt, hogy nem ítélte meg helyesen a gyermek egészségi állapotát, mert a diagnosztizálás nyilvánvalóan tőle nem volt elvárható, hanem az róható a terhére, hogy az orvosi előírásoknak nem tett eleget, holott a kórelőzmények, valamint az aktuális tünetek miatt a gyermek életveszélyes állapotának kialakulása lehetőségével is számolnia kellett.
    A táblabíróság döntésével helybenhagyta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét.