Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szlovákiában már a 16. életévüket betöltöttek is megkaphatják az oltást

2021-04-27 18:59:00

Szlovákiában csütörtöktől már a 16. életévüket betöltött személyek is megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást - jelentette be Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter a Markíza kereskedelmi televízióban nyilatkozva kedden.

    A mintegy öt és fél millió lakosú országban a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint keddig a vakcina legalább első dózisával beoltottak száma 1 millió 35 ezer volt, közülük közel 436 ezren már a második adagot is megkapták.
    A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Lengvarsky a kereskedelmi televízióban arról is beszélt, hogy május végéig Szlovákiába közel egymillió adag újabb Pfizer/Biontech oltóanyagnak kell érkeznie, s ennek alapján arra számítanak, hogy június végéig minden, az oltás iránt érdeklődő személyt beolthatnak.
    Szlovákiában már több mint egy hónapja lassan, de folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, csökken az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma, és hasonló trend figyelhető meg a kór miatt kórházban ápoltak, illetve a kórnak tulajdonított új halálesetek tekintetében is. Az NCZI adatai szerint kedden mintegy 1400 beteget kezeltek kórházban a kór miatt, a halálesetek száma pedig 41-gyel 11 572-re emelkedett. A kór tavaly tavaszi megjelenése óta eddig közel 2 600 000 PCR-tesztet végeztek, amivel mintegy 380 000 személynél mutatták ki a vírusfertőzést. Hétfőn mintegy nyolcezer teszt közel 6 százaléka bizonyult pozitívnak.
    Szlovákiában többhavi folyamatos szigorítás után a múlt héten kezdtek enyhíteni a járványügyi korlátozásokon. Először - a látogatók létszámára vonatkozó feltételek mellett - az üzletek és a szállodák nyithattak meg, majd ezen a héten az éttermek teraszai, illetve egyes régiókban az iskolákban is részben újraindulhatott a tantermi oktatás.
    A járványügyi adatok javulása ellenére a pozsonyi kormány hétfői - éjszakába nyúló - ülése során ismét meghosszabbította a tavaly október elsején bevezetett vészhelyzet érvényességét. A csütörtöki hatállyal érvénybe lépő intézkedéssel immár ötödik alkalommal hosszabbították meg a vészhelyzetet Szlovákiában, igaz az eddigi 40 napos hosszabbítások után ezúttal csak 30 nappal.
    Az intézkedés megosztotta a négypárti szlovák kormánykoalíciót. Annak két kisebb, liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) és az Emberekért (Za ludí), nem, vagy csak részben támogatta azt. Az SaS ezzel összefüggésben már egy ideje a gazdasági mobilizációról szóló jogszabály és a járványtörvény módosítását szeretné, mondván, hogy ezek megváltoztatásával lehetne helyettesíteni a vészhelyzet hatályban tartását. A vészhelyzet meghosszabbítását, legkésőbb 20 nappal hatályba lépését követően a parlamentnek is jóvá kell hagynia.