Gedeon napja van. | 2024.03.28

Országos tisztifőorvos: bárki számára elérhető a védőoltás Magyarországon

2021-04-27 18:20:00

Elérkeztünk oda, hogy bárki számára elérhető a védőoltás Magyarországon - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

    Müller Cecília kifejtette, az eredményes vakcinabeszerzéseknek köszönhetően kedden megérkezett 480 ezer Szputnyik-V és 355 680 Pfizer-vakcina. A héten még több mint 343 ezer adag AstraZeneca-vakcinát is várnak.
    Most már Magyarországon is rendelkezésre áll, széles palettán, az a védőoltás-mennyiség, amellyel mindenkit védetté tehetnek a fertőzéssel, illetve annak súlyos, szövődményes lefolyásával szemben - jelentette ki.
    Már csak az embereken múlik, hogy éljenek a védőoltás lehetőségével - mondta, hangsúlyozva, hogy ez a kiút a járványból.
    A védettségi igazolvánnyal kapcsolatos bejelentéseket, problémákat az ügyfélkapu felületén keresztül, a "koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentés" menüpont alatt lehet intézni. Az elektronikus űrlap kitöltésével jelezhető a probléma.
    Müller Cecília hozzátette: néhány esetben előfordul, hogy az igazolvány kiállítása késik, de arra törekednek, hogy ebben a "hajráidőszakban" is mielőbb rögzítsék az oltás megtörténtét, így kiállítható legyen a védettségi igazolvány.
    A dokumentummal kapcsolatban a kormányhivatalokhoz is lehet fordulni, azonban ebben az esetben időpontot kell foglalni - mondta.
    A szakember beszámolt arról is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a megkérdezettek 62 százaléka oltáspárti. Az év elejéhez képest mára az akkori 36 százalékról 19 százalékra csökkent az oltást elutasítók aránya.
    A járványügyi adatok kedvezően alakulnak, az elmúlt héten 35 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma az azt megelőző héthez képest, ami egyértelműen a higiénés szabályok betartásának, a fegyelmezettségnek és a védőoltások beadásának köszönhető - mondta Müller Cecília.
    Az elmúlt napon 1253 új fertőzöttet regisztráltak, 6360-an szorulnak kórházi ellátásra, közülük 753-an lélegeztetőgépre.
    Ismertetése szerint a 16. héten regisztráltak 23 százaléka a 40-49 évesek, 17 százaléka az 50-59 évesek, 16 százaléka a 30-39 évesek és 12-12 százaléka a 20-29 évesek és a 60-69 évesek korosztályából került ki.
    A területi megoszlás alapján az elmúlt héten a legtöbb új fertőzött fővárosi (13 százalék) és Pest megyei (12 százalék) volt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 7 százalék, Veszprém, Bács-Kiskun és Baranya megyében 6-6 százalék volt az új fertőzöttek aránya, míg Tolna megyében regisztrálták a legkevesebbet (2 százalék) - mondta.
    Az új fertőzöttek arányának csökkenése az elmúlt héten Vas megyében volt a legdinamikusabb, 48 százalék. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 44 százalékkal, míg Komárom-Esztergom megyében 42 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma.
    Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy a második oltás beadására is menjen el, hiszen mindkét dózisra szükség van a védettség kialakulásához. Eddig 1,7 millian kapták meg valamelyik oltóanyag második adagját is.
    Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy mindenki abból az oltásból kapja a második adagot, amellyel az első alkalommal beoltották. Jelenleg minden oltást a gyártó által leírtak szerint alkalmaznak, hiszen ekkor garantálható az oltóanyag legjobb hatékonysága.
    Ettől Magyarországon nem kívánnak eltérni - emelte ki a szakember. Beszámolt ugyanakkor arról, hogy vannak olyan kutatói feltételezések, amelyek szerint a különböző hatásmechanizmusú (például vektor- és mRNS) vakcinák "keveréke" esetleg nagyobb hatékonyságot nyújthat, azonban ezek a vizsgálatok még kísérleti fázisban vannak.
    Beszélt arról is: csekély az esélye annak, hogy oltottak fertőznek meg még be nem oltott embereket. Mint mondta, sok gyártó leírta, hogy a vakcinája használata nemcsak egyéni védelmet nyújt, hanem a vírus terjedését is meggátolja.
    Müller Cecília elmondta azt is, hogy továbbra sem fedezték fel a magyarországi mintákban az indiai vírusvariánst.