Gedeon napja van. | 2024.03.28

Angliában már a 42 éveseket hívják oltásra

2021-04-27 12:21:23

Keddtől a 42 éves és ennél idősebb korosztályokra is kiterjesztették a koronavírus elleni oltási kampányt Angliában. Ez azt jelenti, hogy a hónap közepe óta nyolc évvel csökkent azoknak az alsó korhatára, akiket az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában oltásra hívnak a brit egészségügyi hatóságok.

    A brit kormány két hete bejelentette, hogy az Egyesült Királyság egészében az 50 évesnél idősebb korosztályok és a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja az április 15-re kitűzött határidő előtt két nappal megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját, és a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) Angliában már a bejelentés napján megkezdte a 45-49 év közötti korosztály oltását.
    Az NHS hétfőn bejelentette, hogy Angliában a 44 évesek is jelentkezhetnek oltásra, kedden pedig a 42 évesek előtt is megnyílt a oltási időpontok foglalásának lehetősége.
    Észak-Írországban már a 35-39 éves korosztályt, Walesben a 40 éveseket és az ennél idősebbeket, Skóciában a 45 év feletti korcsoportok tagjait hívják oltásra a hatóságok.
    A brit oltási rendszerben a jogosulttá váló lakossági csoportok tagjai személyesen tudnak oltási időpontot foglalni mindkét dózis beadására az NHS erre kifejlesztett online felületén, de a körzeti orvosi rendelőkben is lehet oltásra jelentkezni.
    A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb, az Egyesült Királyság egészére vonatkozó adatai szerint eddig 33 752 885-en kapták meg az első adagot.
    Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság 64 százaléka már részesült az első oltási dózisban.
    A brit kormány célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az első adagot.
    A második dózist eddig 12 897 123 embernek adták be, így az első és a második beadott oltási adagok száma együtt 46 650 008.
    Mindez azt is jelenti, hogy négy hét alatt több mint 11 millió oltást adtak be az Egyesült Királyságban. Az egészségügyi minisztérium ugyanis március 31-én számolt be arról, hogy átlépte a 35 milliót a beadott első és második dózisok együttes száma.
    A brit egészségügyi hatóságok jelenleg arra összpontosítanak, hogy minél több dózis álljon rendelkezésre a második oltási adagok beadására azok számára, akiknek esetében a brit kormány által a két dózis beadása közötti időszakra maximálisan engedélyezett 12 hét letelik.
    Ennek alapján a mostani időszakban már jóval meghaladja a naponta beadott második dózisok száma az első adagokét.