Gedeon napja van. | 2024.03.28

Chloé Zhao kapta a legjobb rendező Oscarját

2021-04-26 08:55:00

Chloé Zhao kapta a legjobb rendező Oscar-díját A nomádok földje című filmjéért a vasárnap este Los Angelesben megrendezett 93. Oscar-gálán.

    A 39 éves kínai származású Zhao a második nő, aki ebben a kategóriában Oscart kapott, és ő az első nem fehér nő, aki rendezői Oscart vehetett át. A nomádok földje elgondolkodtató karaktertanulmány egy vándorló nőről az amerikai nyugaton.
    Zhao az amerikai filmakadémiának és a mezőny többi rendezőjének is megköszönte díját, majd arról beszélt, hogy az a mondat inspirálja munkája folytatására, amit még gyerekkorában Kínában hallott, hogy "az ember eredendően jónak születik".
    A Ma Rainey: A blues nagyasszonya című film a legjobb smink és haj, valamint a legjobb jelmez Oscarját is elnyerte. A Los Angeles-i Union Station pályaudvaron felállított színpadon Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal és Jamika Wilson vette át a legjobb smink és haj díját. Neal és Wilson az első afroamerikai nők, akik ebben a kategóriában Oscart kaptak. A film jelmeztervezőjeként Ann Rothnak ítélték oda a díjat. A 89 éves Roth korábban Az angol beteg jelmezeiért kapott Oscart.