Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orosz kémfőnök: hazugság, hogy orosz szolgálatoknak közük lenne a csehországi robbanáshoz

2021-04-23 19:18:00

Hazugság, hogy az orosz különleges szolgálatoknak közük lett volna egy csehországi hadianyagraktárban hét évvel ezelőtt történt robbanáshoz, amely miatt orosz diplomatákat utasítottak ki az országból - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője pénteken Moszkvában.

    "Csehország, amely külpolitikai ügyekben meglehetősen korlátozott szuverenitású ország, azzal tűnt ki, hogy az Oroszországgal fennálló viszony kiélezése és a konfrontáció mellett döntött, és bevallom, megkapta a magáét" - mondta Nariskin egy, az orosz fegyveres erők központi múzeumában rendezett kiállítás megnyitóján.
    "Ráadásul (Csehország) teljesen nyomorúságos és alantas hazugsággal takarózott, amelyet talán, úgy mondhatnánk, a nem eléggé magas szellemi fejlettségű emberek számára találtak ki. Ez szomorú" - tette hozzá.
    Csehország április 17-én közölte, hogy kiutasít 18 orosz követségi alkalmazottat, akiket diplomáciai álcával dolgozó hírszerzőnek minősített. A döntést Prága azzal indokolta, hogy szerinte az orosz különleges szolgálatoknak közük volt egy csehországi lőszerraktár 2014-ben történt, két emberéletet követelő felrobbanásához. Április 19-én a cseh kormány közölte, hogy a Roszatomot kizárja a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírt pályázatából.
    Az orosz külügyminisztérium válaszul a moszkvai cseh nagykövetség 20 alkalmazottját nyilvánította nemkívánatos személynek. A tárca pénteken közölte a TASZSZ hírügynökséggel, hogy május 31-re a prágai orosz és a moszkvai cseh nagykövetség létszámát egyaránt hét diplomatára, 25 technikai és 19 helyi alkalmazottra csökkentik.
    "A cseh hatóságok felelőtlen és provokatív magatartása fájdalmas csapást mért a tulajdon diplomáciai szolgálatukra" - hangzott a minisztérium állásfoglalása.
    A tárca tájékoztatása szerint a moszkvai cseh nagykövetség létszáma 16 diplomatával, az adminisztratív-műszaki személyzet négy tagjával és 91 helyi alkalmazottal csökken. A prágai orosz diplomáciai képviseletről a jövő hónap végéig 35 diplomata és 46 adminisztratív és műszaki alkalmazott távozik.
    Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva közölte, hogy a két nagykövetség munkatársainak létszámát és kategóriáját paritásos alapra helyezik.
    Moszkvában pénteken a külügyminisztériumba kérették Lengyelország nagykövetét, akivel közölték, hogy a három orosz diplomata kiutasítására válaszul kiutasított öt lengyel külügyi alkalmazottnak május 15-én éjfélig kell elhagynia Oroszországot. Varsó az Egyesült Államokkal való szolidaritás jegyében döntött a kiutasítás mellett.
    A felek egymás elleni lépéseit már korábban bejelentették.
    Pénteken a három balti állam is közölte, hogy a Csehországgal való szolidaritás jegyében négy orosz diplomatát utasít ki; Litvánia kettőt, Észtország és Lettország pedig egyet-egyet. Leonyid Szluckij, az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke a kölcsönösség elve alapján ellenlépéseket helyezett kilátásba.
    Csütörtökön Pozsony nyilvánított nemkívánatos személynek három orosz diplomatát, a Prága iráni szolidaritását kifejezve.