Auguszta napja van. | 2024.03.29

Huszonkét Tourinform iroda újul meg az országban az idén

2021-04-21 16:50:00

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MÜT) Zrt. és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. támogatásával az idén huszonkét Torinform iroda újult, illetve újul meg az országban - közölte a Kisfaludy2030 Zrt. vezérigazgatója szerdán Debrecenben.

    Horváth Péter a 25 millió forint vissza nem térítendő támogatásból a régi városháza épületében kialakított debreceni iroda átadásán fontosnak nevezte, hogy a turisztikai újranyitás után a Tourinform irodák barátságos környezetben, 21. századi körülmények között fogadják a látogatókat.
    A szakember kitért arra is, hogy Debrecen és térsége a harmadik leglátogatottabb régió volt tavaly: 765 ezer vendég 1,5 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.
    Elmondta, hogy jelentős turisztikai fejlesztések is lesznek a térségben: 3600 szálláshely újul meg és 450 új létesül.
    A tavalyi magánszálláshely-fejlesztési pályázat keretében Debrecenben 102 szálláshelyen mintegy 204 millió forintért újítanak fel szobákat, a térségben összesen 910 szálláshelyen háromezer szobát újítottak, illetve újítanak meg hárommilliárd forint támogatásból - ismertette a szakember.
    Debrecenben három új, négycsillagos szálloda is épül: az első, 6,9 milliárdos beruházásból épülő szállodát 2022 nyarán, a másik, 5,2 milliárdból épülő hotelt 2023 nyarán, a harmadik, az Aquaticum strand mellett 8,7 milliárdból épülő szállodát pedig 2023 végén adják át - sorolta a vezérigazgató jelezve, hogy megújul a Nagyerdőben lévő ötcsillagos Divinus hotel is.
    "A Kisfaludy program keretében a szemünk láttán újul meg Debrecen és térsége" - mondta, Horváth Péter hozzátéve, hogy a mintegy ezer turisztikai beruházást több mint 27 milliárd vissza nem térítendő forrással támogatják.
    Pósán László (Fidesz) országgyűlés képviselő, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke fontosnak nevezte, hogy az ország gazdaságát, benne a több százezer embernek munkát adó idegenforgalmat mielőbb újra lehessen indítani.
    Üdvözölte, hogy a pandémia idején sem álltak le a turisztikai fejlesztések, ezen a területen ugyanis Magyarországnak olyan természeti adottságokkal, tengerrel vagy hegyekkel rendelkező országokkal kell versenyeznie a térségben, mint Horvátország, Ausztria, vagy Szlovákia.
    A kormánypárti politikus szerint az újrainduláshoz  elengedhetetlen a koronavírus elleni vakcinázás. Jó döntésnek nevezte, hogy Magyarország a lehető legszélesebb körből szerzi be az oltóanyagokat, ami segíti a mielőbbi újranyitást.
    Széles Diána (Fidesz-KDNP), Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere az érdeklődés növekedésével indokolta az új iroda kialakítását a városháza épületében. Azt mondta, erős belföldi forgalomra számítanak ezen a nyáron amire felkészültek, ahogy fogalmazott: a bértámogatások megmentették a kis- és középvállalkozásokat az ágazatban.
    A következő lépésként szeretnék elérni, hogy mielőbb beinduljon a forgalom a debreceni nemzetközi repülőtéren is - fűzte hozzá Széles Diána.