Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2021-04-21 16:23:37

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
A Fekete-tengertől északra sekély ciklon örvénylik, arrafelé fordul elő nagy területen összefüggő felhőzet és vastagabb felhőtakaró. Kontinensünk nagy részén jellegtelen a nyomási mező, inkább ciklonális hatások alakítják az időjárást. Ezzel nappali felhő- és csapadékképződés jár, a csapadék pedig záporok, zivatarok formájában érkezik, időnként apró szemű jéggel.

Anticiklon, és az ezzel együtt járó napos idő csak a Brit-szigetekre és a kontinens északnyugati részére a jellemző, ahol csapadék is csak elvétve fordul elő. A magasnyomás peremén Skandináviában és az Északi-tenger felett megfigyelhető egy hidegfront szakadozott felhőzete, amely csütörtök estig a Kárpát-medencén is áthalad, nyomában már több helyen lehet zápor, zivatar, és átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet is.

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:
-------------------------------------------------------
A szerda délután kialakult gomolyfelhők, illetve a belőlük kifejlődött záporok, zivatarok éjszakára megszűnnek, általában kissé felhős lesz az ég. Csütörtökön egy hidegfront felhőzete vonul át az országon északnyugatról délkelet felé, amelynek nyomán átmeneti felhőzet-növekedés várható, és a front mentén több helyen törnek ki záporok, zivatarok. Napsütés a nap első felében inkább a déli megyékben, késő délután északnyugaton lehet. A déli, délnyugati szél szerdán lénk, csütörtökön erős lesz, majd északnyugatira fordul, és mérséklődik. Emellett zivatarok környezetében lehetnek erős, viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2, 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 15 és 21 fok között alakul.