Emma napja van. | 2024.04.19

Ausztriában megemelik a beruházási támogatások keretösszegét

2021-04-20 16:50:47

Ausztriában 3 milliárdról 5 milliárd euróra emelik a beruházási támogatások keretösszegét - jelentette be Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter kedden, a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

    Az osztrák kormány hétfőn és kedden kétnapos ülést tartott, amelynek célja a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból való kilábalás sarokpontjainak meghatározása volt.
    A gazdaság újraindításának alappillére a beruházási támogatás. Keretösszegének 5 milliárd euróra emelését részben az uniós helyreállítási alapból, részben a módosított költségvetésből fedezik - mondta Blümel.
    Az újraindítási tervben a fő hangsúlyok - az uniós elvárásoknak megfelelően - a munkahelyteremtés, a versenyképesség fokozása, a gazdaság zöldítése és digitalizáció. "A tervben szereplő irányvonalak meghatározásakor elsődleges cél volt, hogy Ausztria gazdasága - elsősorban a jövőorientált, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, klímabarát beruházások támogatásával - megerősödve jöjjön ki a válságból" - tette hozzá a tárcavezető.
    Leonore Gewessler környezetvédelmi, innovációs és technológiai miniszter kiemelt néhány támogatandó területet, mint az átállást környezetbarát buszokra, az iskolák digitalizálását vagy éppen az ipar fokozatos áthangolását fosszilisről megújuló energiára, amelyek nemcsak munkahelyeket teremtenek, hanem a gazdaság versenyképességét és ellenállóképességét is növelik.
    Martin Kocher munkaügyi miniszter arról beszélt, hogy ötszázezer munkanélküli mielőbbi újrafoglalkoztatását szeretnék elérni. Bejelentett egy új programot, amelynek célja minimum ötvenezer tartós munkanélküli visszavezetése a munka világába 2022 végéig.