Gedeon napja van. | 2024.03.28

Letartóztatták a zuglói emberrablás külföldre menekült gyanúsítottját

2021-04-17 19:44:00

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsítanak.

    A Fővárosi Törvényszék szombaton azt közölte az MTI-vel, a férfi és öt társa még 2020. július 6-án megjelent a sértett zuglói garázsában, hogy kölcsönzött gépjárműveket vegyenek vissza tőle, illetve az egyikükkel szembeni tartozását behajtsák rajta.
    A férfit a terhelt társai közül hárman bántalmazták, majd egy gépkocsiba ültették, és egy XVII. kerületi telephelyre szállították.
    Az elrabolt férfit fogvatartása alatt bántalmazták, fenyegették, és szabadon engedéséért 20 millió forintot követeltek.
    Mivel a sértett - aki a bántalmazások következtében nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett - nem tudott fizetni, a későbbiekben elengedték - írta a törvényszék.  
     Közölték azt is, a gyanúsított egzisztenciális körülményei tisztázatlanok, bejelentett lakóhelyén nem élt, tartózkodási helye fiktívvé vált, tényleges tartózkodási helyét pedig nem jelentette be.
    Amikor értesült róla, hogy a hatóságok keresik, a más ügyben vele szemben elrendelt bűnügyi felügyelet magatartási szabályai megtartásának ellenőrzésére alkalmazott, mozgását nyomon követő technikai eszközt a lábáról levágta, majd ismeretlen módon és körülmények között külföldre menekült. Végül Olaszországban fogták el a férfit - tették hozzá.
    "Tekintettel a gyanúsított személyi körülményeire, a terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlya miatt kiszabható büntetés nagyságára, valamint arra a tényre, hogy a hatóságok elől elmenekült, vele szemben megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újból kivonná magát a büntetőeljárás alól, megszökne vagy elrejtőzne" - emelték ki.
     Hozzátették, a férfi mind Magyarországon, mind külföldön többszörösen büntetett előéletű.
    Figyelemmel erre, valamint arra, hogy jelen bűncselekményt ellene folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el, amelytől a vele szemben elrendelt bűnügyi felügyelet és a mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazása sem tartotta vissza, ezért alappal lehet tartani attól, hogy kényszerintézkedés hiányában újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el - emelték ki.
     A bíróság a fentiek alapján úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terhelt esetében kizárólag letartóztatással biztosíthatók.
     A végzés ellen senki nem fellebbezett, így az végleges - áll a Fővárosi Törvényszék közleményében.