Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2021-04-12 16:19:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Svédországtól Közép-Európán át az Ibériai-félszigetig hullámzó frontrendszer húzódik, amely kettészeli Európát, ennek mentén sok helyen kiadós mennyiségű esőt esett, az Alpokban havazott is. A front mögött hideg légtömeg árasztotta el a kontinens északnyugati, nyugati tájait. A front előtt nagy területen viszonylag meleg az idő, csapadék is csak kevés helyen fordul elő.
    A Fekete-tenger környékén azonban több helyen esik az eső, és alakulnak ki záporok, Törökország egyes részein havazik is.
    A Kárpát-medencét már hétfő este eléri a most még nyugatra található frontrendszer hidegfronti szakasza, ennek déli ágán egy ciklon képződik, ez okozza majd a keddi csapadékos időt.

    Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:
    --------------------------------------------------
    Hétfőn nyugat felől fokozatosan egyre nagyobb területen növekszik, vastagszik a felhőzet, de a Tiszántúlon még lehet több-kevesebb napsütés. Éjszaka és kedden már általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. Hétfőn egyre többfelé valószínű eső, zápor, északnyugaton zivatar is kialakulhat. A Tiszántúlt csak az éjszaka második felében éri el a csapadék.
    Kedden országos, ismétlődő eső valószínű, kiadós mennyiségre számíthatunk. A nap második felében nyugat felől nagyobb területen havas eső, hó is lehet az eső mellett, a Dunántúlon síkvidéken átmeneti vékony hóréteg kialakulhat, a hegyekben több cm is összegyűlhet.
    Hétfőn a délies szél több helyen megélénkül, megerősödik. Estétől a Dunántúlon egyre nagyobb területen, majd kedden napközben már északkeleten is viharos lökések kísérik az északnyugatira, északira forduló szelet.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 fok között alakul, de a Tiszántúlon 8, 11 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a Dunántúlon 3 és 7, attól keletre 7 és 14 fok között várható, de a keleti határ környékén ennél kicsit melegebb idő is lehet. Keleten a késő délelőtti, déli óráktól már csökken a hőmérséklet.